Tajnica Federalnog ministarstva zdravstva Snježana Bodnaruk, kazala je danas na press-konferenciji u Mostaru da se kroz institucije federalnih i kantonalnih kriznih stožera zajedno s federalnom i graničnom inspekcijom, zdravstvenim ustanovama, zavodima za javno zdravstvo u FBiH i drugima, poduzimaju pojačane epidemijske i sanitarne inspekcijske mjere na području Federacije BiH zbog prevencije širenja koronavirusa.

– Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici razmotrila je i prihvatila revidirani Krizni plan pripravnosti i odgovora na pojavu koronavirusa u FBiH, čime je ovaj plan automatski revidiran i u svim kantonima. To je jedna u nizu informacija kojom izvještavamo Vladu FBiH o svim mjerama koje poduzimamo još od januara ove godine u smislu angažiranja kompletnog sektora, jer ovo je veća incidentna situacija i mi kroz naše propise imamo obavezu ustrojiti sektor zdravstva u takvim situacijama koje bi mogle biti prijetnja po zdravlje ljudi – kazala je Bodnaruk.

Dodala je kako je definicija slučaja promijenjena, te je spisak zemalja koje su obuhvaćene kriznim planom u FBiH proširen.

– Osim Narodne Republike Kine, Južne Koreje, Irana i Italije, definicija slučaja se sada odnosi i na Francusku, Njemačku i Španjolsku, a s obzirom kako je Svjetska zdravstvena organizacija koronavirus proglasila pandemijom tako će biti promijenjena i definicija slučaja i sve naše mjere. Redovito održavamo sastanke i dajemo naredbe koje šaljemo prema kantonalnim kriznim stožerima, zdravstvenim ustanovama i kompletnom sustavu. Ovo radimo integrirano i u sukoordinaciji s Ministarstvom civilnih poslova i svim ostalim državnim ministarstvima – istaknula je Bodnaruk.

Federalna Vlada na današnjoj sjednici upoznata je i o potencijalnim lokacijama za karantenu, te o stanju zdravstvenih ustanova, navodi Bodnaruk.

– Već smo putem naredbi Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva upozorili navedene ustanove da budu spremne za zbrinjavanje eventualno većeg broja slučajeva, a u Kriznom planu se nalazi detaljno razrađen put pacijenta za koji postoji sumnja da je nositelj virusa, kako se postupa, gdje se javlja i slično, tako da to uistinu funkcionira na terenu. Samo zajednički možemo odgovoriti ovom vrlo izazovnom zadatku – kazala je Bodnaruk.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Davor Pehar kazao je kako Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva kontinuirano zasjeda i prati epidemiološku situaciju u svijetu, regiji, kao i na području BiH.

– Sukladno tim procjenama gotovo svakodnevno izdajemo nove naredbe i preporuke kako bismo ostvarili svoj cilj, a taj cilj je blagovremeno prepoznati, izolirati i liječiti oboljele od bolesti uzrokovane koronavirusom, a s druge strane i spriječiti sekundarni prijenos infekcije na bliže kontakte oboljelih – istaknuo je Pehar, dodavši kako je povećana pozornost posvećena zaštiti zdravstvenih radnika.

– Oni su na prvoj crti obrane i sva nastojanja Vlade FBiH i Kriznog stožera usmjerena su na osiguravanje što boljih uvjeta zdravstvenim radnicima za djelovanje u ovom okviru – kazao je Pehar.

Naveo je kako zasad još uvijek nema novih slučajeva oboljelih od koronavirusa u Federaciji BiH.

– Zasad u FBiH imamo tri slučaja koronavirusa u Zenici i imamo novi podatak da su dvije osobe iz Mostara zaprimljene na klinički odjel i uzorci su trenutno u obradi. Po zadnjim službenim podacima koje imam ukupno 384 osobe su pod zdravstvenim nadzorom na području Federacije, s tim da je sigurno taj broj sada već vjerujem preko 500 osoba. Ovim putem pozivam naše sugrađane da maksimalno pozorno prate i odgovorno provode sve preporuke koje upućuje naš, ali i krizni stožeri na razini kantona, jer samo zajednički možemo ostvariti cilj da ugrozu od ovog virusa svedemo na najmanju moguću mjeru – istaknuo je Pehar.

Direktor Federalne uprave civilne zaštite i šef Kriznog stožera u FBiH Fahrudin Solak kazao je kako se među ostalim razmatraju preporuke sve do nekih drastičnih stanja, proglašenja nesreće uslijed zaraze.

– I ta opcija svakako stoji, a danas smo na sjednici Vlade FBiH usvojili određene odluke kojima ćemo federalnim službama za zdravstvo doznačiti određena financijska sredstva koja će prije svega biti namijenjena za nabavku određene opreme, a prvenstveno respiratora i zaštitnih kompleta. Mi smo svoje kapacitete zaštitnih kompleta stavili na raspolaganje Kriznom stožeru u Federaciji BiH, to se već podijelilo na par kliničkih centara i svakako da to nije dovoljna količina i morat će se ići u nabavku dodatnih. Federalna uprava civilne zaštite stoji na raspolaganju za sve što bude potrebno, a tu prije svega mislim na karantene koje će biti na području cijele Federacije ako bude potrebe za tako nešto – istaknuo je Solak.

Istaknuto je također kako će strani državljani iz Kine, Južne Koreje, Italije, Irana, Francuske, Njemačke i Španjolske koji žele ući u Bosnu i Hercegovinu dobiti mjeru zabrane kretanja u trajanju od 14 dana, dok će državljani Bosne i Hercegovine koji dolaze na prostor Federacije BiH dobiti mjeru kućne samoizolacije pod zdravstvenim nadzorom sanitarnih inspektora iz zavoda za javno zdravstvo pripadajućeg kantona.

Po riječima direktora Solaka, situacija u Bosni i Hercegovini je još uvijek pod kontrolom.

– Napravljeni su apsolutno svi scenariji dokle ići, na koji način i kako. Situacija je trenutno pod kontrolom i nema nikakvih razloga za brigom i panikom, ali trebamo o svemu razgovarati i ne smije biti nikakvih tajni ili skrivenih namjera – kazao je Solak.