O stanju na području općine Fojnica u proteklih 24 sata, a u vezi sa koronavirusom, izvijestio je jutros Krizni štab civilne zaštite općine Fojnica.

Naime, trenutno se u samoizolaciji nalazi 78 osoba, koje svakodnevno obilaze pripadnici Policijske stanice Fojnica.

Za nepoštivanje zabrane kretanja, od 18 navečer do 5 sati ujutro, izdat je jedan prekršajni nalog.

Štab je, na današnjoj sjednici, donio preporuku za građane da koriste zaštitne maske i rukavice kada ulaze u trgovine, apoteke i druge objekte.

U toku dana će se, od strane odgovornih osoba, kontrolisati da li građani u redovima ispred objekata poštuju naređenu socijalnu distancu.

Također, donesena je preporuka za sve građane Fojnice da se ne kreću izvan grada, ukoliko to nije neophodno.

S obzirom da su potvrđeni slučajevi koronavirusa u Novom Travniku, Visokom, Brezi, Ilidži, Sarajevu i Konjicu, iz Štaba apeluju na građane koji putuju u te općine, ali i druge gradove u BiH, u kojima su do sada potvrđeni slučajevi COVID-19, da o svom kretanju izvjeste Policijsku stanicu Fojnica.

Krizni štab je naredio povjerenicima mjesnih zajednica da su dužni pratiti novonastalu situaciju na terenu, te su dužni oformiti timove koji imaju zadatak da prijavljuju osobe koje krše samoizolaciju, obilaze starije i nemoćne osobe te im pružaju pomoć.

Shodno naredbi Kriznog štaba civilne zaštite SBK, Općinski štab je osigurao adekvatne prostor, sa kompletnom opremom, za potrebe smještaja oboljelih od koronavirusa.

Općinski štab civilne zaštite općine Fojnica je oformiro Operativni centar koji će građanima biti dostupan tokom 24 sata.