Zbog epidemije koronavirusa sjećanje na genocid u Srebenici neće biti obilježeno kao proteklih godina. Ovogodišnji Marš Mira ograničen je na 100 osoba, saopćio je predsjednik Pododbora za Marš Mira.

– Prinuđeni smo da ovogodišnji Marš mira obilježimo simbolično i da smanjimo broj učesnika kako bismo ispoštovali mjere koje su donesene, s ciljem zaštite građana – saopćio je predsjednik Pododbora za Marš mira Munir Habibović.

On je dodao kako je obaveza poštovati sve naredbe nadležnih institucija, te će u skladu s tim učešće u Maršu mira 2020. moći uzeti isključivo preživjeli iz Marša smrti 1995. godine, čime je broj učesnika sveden na stotinu

Svi preživjeli iz Marša smrti 1995. koji žele učestvovati na Maršu mira 2020. godine mogu se javiti na broj telefona Munira Habibovića +387 66 750-560 – saopćeno je.

Spisak učesnika koji se budu prijavili na Marš mira 2020. godine bit će objavljen na web i Facebook stranici Marša mira najkasnije do 1. jula.

– U ime pododobora za Marš mira i u svoje ime upućujem izvinjenje svima koji su ove godine imali namjeru učestvovati, uz nadu da će ova kriza proći i da ćemo uz Božiju pomoć sljedeće godine organizirati ovu manifestaciju kao i ranijih godine – saopćio je Habibović.