Grupa od blizu 100 preživjelih Srebreničana, koji su prije 25 godina koračali putem spasa, danas se ponovo zaputila na stazu smrti iz koje nose najpotresnija svjedočenja. Uz posebne epidemiološke mjere odaju počast svim žrtvama genocida nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine.

Prvi put ove godine Marš mira nije krenuo iz Nezuka nadomak Sapne koja je u julu 1995. godine predstavljala slobodnu teritoriju za Bošnjake koji su nakon višednevnog pješačenja šumama uspjeli umaći agresorskoj ruci.

Učesnici pohoda na dionici od 100 kilometara krenuli su sa Crnog vrha u Liplju kod Zvornika jer to nisu mogli učiniti iz Nezuka zbog izuzetno loše epidemiološke situacije u Tuzlanskom kantonu, a koju je prouzrokovala epidemija koronavirusa.

Trasa kretanja ove godine je ostala ista, a učesnici večeras stižu u mjesto Glodi, odakle će se sutra zaputiti prema Mravinjcima, a zatim će otići do Potočara.

“Sve mjere predostrožnosti smo morali poduzeti, a osim većeg broja ljekara osigurali smo i četiri mobilne bolnice, kao i jedno specijalno te helikoptersko vozilo Oružanih snaga, u slučaju pojave infekcije kod osobe koju će trebati transportovati”, istaknuo je Habibović.

Na najznačajnijim lokalitetima za učesnike će biti upriličeni i historijski časovi kako bi se na adekvatan način upoznali o svim strahotama kroz koje su prošli Podrinjci u prošlom ratu.

U Potočarima će 11. jula biti ukopano devet žrtava genocida

U Komemorativnom centru u Tuzli porodica Kemala (Husein) Musića, rođenog 1968. godine u Glogovi kod Bratunca, dala je jučer saglasnost za ukop njegovih posmrtnih ostataka u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari 11. jula ove godine.

Musić je nestao 11. jula 1995. na području Bratunca, a njegovi posmrtni ostaci su 1999. ekshumirani iz dvije masovne grobnice na području Kozluka i Zvornika. Zvanično je identificiran 2006., ali se porodica tek jučer, 14 godina kasnije, odlučila za ukop ostataka.

Tako će na 25. godišnjicu genocida u Srebrenici u mezarju Memorijalnog centra biti ukopano devet žrtava.

Iz Instituta za nestale osobe BiH kažu da broj nije konačan i porodice još imaju vremena da se odluče na ukop identificiranih žrtava.

Posmrtni ostaci nalaze se u Komemorativnom centru u Tuzli, odakle će danas biti prebačeni u prostorije JKP „Gradska groblja“ Visoko. Ispraćaj tabuta iz Visokog za Potočare će biti upriličen 9. jula.

Najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana u Memorijalnom centru Potočari je Salko (Ahme) Ibišević iz Ljubovije. On je imao svega 23 godine kada je likvidiran. Njegovi posmrtni ostaci nađeni su u sekundarnoj masovnoj grobnici Liplje u općini Zvornik 2001. godine.

Najstarija žrtva koja će biti ukopana je Hasan (Alija) Pezić iz mjesta Pustoše kod Vlasenice. On je imao 70 godina kada je ubijen, a nestao je 1995. na području Kozluka. Njegovo tijelo je ekshumirano iz masovne grobnice u Kozluku 1999. godine.

U mezarju Memorijalnog centra ove godine bit će ukopani:

  1. Sead (Huso) Hasanović, rođen 1971. godine u Krivačama,
  2. Alija (Bekto) Suljić, rođen 1969. u Poznanovićima,
  3. Hasan (Alija) Pezić, rođen 1925. u mjestu Pustoše,
  4. Hasib (Šaban) Hasanović, rođen 1970. u Slatini,
  5. Zuhdija (Suljo) Avdagić, rođen 1947. u Novoj Kasabi,
  6. Bajro (Ramo) Salihović, rođen 1943. u Voljavici,
  7. Ibrahim (Hamid) Zukanović, rođen 1941. u Sasama,
  8. Salko (Ahmo) Ibišević, rođen 1972. u Ljuboviji i
  9. Kemal (Husein) Musić, rođen 1968. godine u Glogovi.