Povodom Dana bijelih traka, u znak sjećanja na 3.176 ubijenih Prijedorčana, u Bosni i Hercegovini, regiji i svijetu organizuje se niz akcija i manifestacija.

Akciju podizanja svijesti o dešavanjima u Prijedoru 1992. – 1995. i ove godine, 31. maja 2024. godine proveli su učenici SMŠ „Zijah Dizdarević” Fojnica, simboličnim vezivanjem bijelih traka i programom na školskom radiju.

Vezivanje bijelih traka

Historijski dio programa na školskom radiju

Simbolika bijelih traka dolazi iz 31. maja 1992. godine, kada su vlasti bosanskih Srba u Prijedoru (kasnije i u nekim drugim mjestima) izdale naredbu putem lokalnog radija kojom se naređuje nesrpskom stanovništvu da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, i da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava.

Ovo je bio početak kampanje istrebljenja u kojoj su provođene masovne egzekucije, silovanja, otvarani koncentracijski logori i činjeni drugi zločini, čiji je konačni ishod bio uklanjanje 94 posto Bošnjaka i Hrvata s teritorije općine Prijedor.

Suočavanje sa istinom je temeljni princip čijom se primjenom može nastaviti graditi bolja budućnost. Vrlo je važno podsjetiti bijelim trakama na necivilizacijski čin kojim su se u Prijedoru obilježavali svi građani koji nisu bili srpske nacionalnosti.

Važno je da nam se to više nikada ne ponovi i zbog toga je nužno opominjati i podsjećati mlade generacije da sve ovakve pojave treba osuditi, a suživot i toleranciju graditi na zdravim i humanim principima.

Zbog toga se, u znak sjećanja na stradanje nesrpskog stanovništva Prijedora i okoline 31. maja, u Prijedoru i svijetu obilježava “Dan bijelih traka”.

U općini Prijedor bilo je 57 logora od kojih su za duže zatočenje bili Omarska, Trnopolje i Keraterm, kroz koje je prošlo oko 31.000 Bošnjaka i Hrvata.

Čitanje imena ubijene djece Prijedora na školskom radiju

Danas se želimo prisjetiti i 102 djece Prijedora čiji su životi svirepo prekinuti tokom zločina u periodu 1992. – 1995.

Najmlađe dijete koje je ubijeno u Prijedoru bio je dvomjesečni Velid Softić, a najstarija su imala nepunih 17 godina. Najviše ih je ubijeno u periodu od 24. maja do 6. augusta 1992. godine. Posmrtni ostaci mnogih od njih još nisu pronađeni.

I ova djeca su bila obilježena bijelom trakom. Označili su ih jer su bila drugačija od onih koji su im zauvijek prekinuli snove i oduzeli ih iz naručja njihovih roditelja.

Bili su pupoljci kojima nisu dali da procvjetaju, prijedorski pupoljci koji bi danas bili profesori, inžinjeri, ljekari, sportisti, …

Nećemo dozvoliti da naša sadašnjost i budućnost bude obilježena zaboravom. Mi ćemo je pisati sjećanjem sa svijetlom perspektivom.
Pamtimo da se ne bi ponovilo, a gradimo suživot i toleranciju na zdravim i humanim principima.

  • 102 ubijene djece
  • 256 ubijenih žena
  • 3176 ubijenih civila
  • 31.000 zatočenih u logorima
  • 53.000 prognanih i deportovanih
  • preko 31 osuđeni za ratne zločine

„Prijedorska bijela traka crnja je od svakog mraka.” (bh. pisac i scenarista, akademik Abdulah Sidran)