Na Vanrednoj sjednici Kantonalnog odbora SSVOONK SBK održanoj na zahtjev velikog broja članova zaključeno je da se povodom Instrukcije za popunjavanje šiht listi za 03/2020. uputi reakcija kojom se iskazuje nezadovoljstvo radnika u srednjem obrazovanju SBK.

Ovim putem upućujemo našu reakciju na Instrukciju za popunjavanje šihti za 03/2020. godine broj 06-09/20 od 01.04.2020. godine. Smatramo da je ovakav način obračuna plate za period mjeseca marta 2020. godine nedopustiv iz više razloga:

  1. Prosvjetni radnici su samoinicijativno i bez ikakve pomoći nadležnog Ministarstva otpočeli proces online – konsultativne nastave iako za ovakav vid nastave nisu nikada ranije prethodno obučeni;
  2. Prosvjetni radnici su na raspolaganje dali sve svoje resurse: laptope, mobilne telefone, internet i sve ostalo, kako bi se nastavni proces uspješno nastavio i kako bi naši učenici što manje trpili posljedice prekida redovne nastave, ne štedeći pri tome ni svoje mentalno, ni fizičko zdravlje, a niti lična finansijska sredstva;
  3. Prosvjetni radnici su oni koji i u ovom, jako teškom vremenu, najmanje brinu o svom vlastitom zdravlju, niti imaju vremena da se posvete svojim obiteljima, jer sve napore ulažu u to da se maksimalno angažuju u procesu online-konsultativne nastave, pa su dostupni na mrežama 24/7, i realno rade po 12-13 sati dnevno;
  4. Veliki je broj obitelji gdje su oba roditelja prosvjetni radnici koji drže online-konsultativnu nastavu, što je mnogima prouzročilo dodatni finansijski teret radi nabavke dodatne informatičke opreme, kako bi svoj posao mogli uraditi korektno i pošteno, i zaraditi svoju platu.
  5. Gore navedeni argumenti su samo neki u nizu opravdanih argumenata, te radi svega ovoga smatramo da je ovakvo postupanje Minstarstva obrazovanja, kulture, nauke i sporta krajnje nekorektno i neuviđavno prema teretu koji su prosvjetni radnici podnijeli u ovom proteklom periodu, a pogotovo imajući u vidu činjenicu da nisu od istog Ministarstva dobili niti odgovarajuću obuku, niti bilo kakvu vrstu materijalne ili druge pomoći, nego su u potpunosti bili prepušteni sami sebi.

Samim izborom svoje profesije, jedne od najplemenitijih, u kojoj obrazujemo i odgajamo nove generacije, mi nikada nismo težili da nam se odaju javna priznanja, jer smo u svojoj skromnosti, i iskrenoj namjeri i volji da radimo časno i pošteno posao koji volimo, uvijek nastojali iznaći prava i konstruktivna rješenja. Ni ovaj put prosvjetni radnici nisu niti očekuju bilo kakvo priznanje za ono što su uradili, ali očekuju da budu korektno i pošteno plaćeni za svoj rad.

Stoga je dodatno sramna danas dostavljena Instrukcija za popunjavanje šihti za 03/2020, pogotovo imajući u vidu i dodatnu činjenicu da je jučer održan sastanak između predstavnika Ministarstva i Sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja SBK gdje je jasno dogovoreno da će se primanja za mjesec mart obračunati u potpunosti. Danas smo se uvjerili koliko možemo računati na socijalni dijalog koji je dogovoren, jer će se odluke evidentno donositi jednostrano.  Isto tako, pitamo po osnovu koje zakonske odredbe je ovakva Instrukcija izdata, imajući u vidu činjenicu da niti jedan zakon još uvijek nije stavljen van snage?

Nama ostaje da uputimo svoje članstvo da svi oni nastavnici koji rade prekovremeno, a nije predviđeno da im se to isto plati, zatraže od svojih direktora da im se kaže koje časove preko norme ubuduće da ne drže.

Drugo, ukoliko Vlada donese odluku da se ono što je u mjesecu martu zarađeno ne plati, nema nikakve svrhe ni otvarati socijalni dijalog, kada će se odluke evidentno donositi jednostrano.

Konačno, ukoliko se prije ukidanja svih privilegija izabranim i imenovanim funkcionerima oduzme nama pošteno zarađeno, onda ćemo borbu za ostvarivanje radničkih prava provoditi svim dozvoljenim sredstvima, jer se kroz te privilegije određene strukture odriču viška, dok se prosvjetnim radnicima otima minimum od kojeg žive i izdržavaju svoje obitelji.  Da budemo jasni, prosvjetni radnici su svjesni da će morati doći do neophodnih finansijskih ušteda, i spremni su i na tu žrtvu, u skladu s njihovim realnim prihodima, ali nikako da mi budemo prvi na udaru.

Na kraju, poručujemo da ćemo i u ovoj borbi ostati dostojanstveni kao što smo uvijek do sada bili, ali da više nećemo dozvoliti da se odluke koje se tiču prosvjetnih radnika u SBK donose jednostrano i bez našeg uvažavanja!!!

Kantonalni odbor SSVOONK SBK

Bugojno, 01.04.2020. godine