Historija je učiteljica života od koje novi naraštaji mogu i moraju da uče. Zbog toga se ova naša nova priča temelji na velikom čovjeku, heroju našeg vremena, Avdi Huseinoviću.

Režiser, novinar i publicista Avdo Huseinović je rođen 1973. godine u Sarajevu. Mnogima je odranije poznat kao kantautor. Počeo je pjevati sa 15. godina, kada je snimio i prvu autorsku pjesma. Istakao se i kao uspješan kompozitor zahvaljujući hitovima koje je komponovao za poznate pjevače iz Bosne i Hercegovine i okruženja.30

Međutim, od 2008. godine stvari su se promijenile. Već dvanaest godina Avdo Huseinović je neumoran u temeljitoj potrazi za dokazima o zločinima počinjenim nad Bošnjacima tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. Na temelju prikupljenih historijskih činjenica piše knjige i snima dokumentarne filmove od kojih su neki korišteni kao dokaz na suđenjima optuženim za ratne zločine.

Zbog toga ga njegovi prijatelji, s pravom, nazivaju enciklopedijom znanja i podataka.

Svojim djelovanjem na očuvanju istine o prethodnom ratu, on je na sebe preuzeo odgovornost čuvara našeg kolektivnog sjećanja. Mnogi smatraju da je Avdo Huseinović do sada učinio mnogo više od brojnih institucija kojima bi očuvanje istine o bosanskohercegovačkom ratu 1992.-1995. trebao biti radni zadatak.

Dobitnik je „Plakete Kantona Sarajevo“ kao najviše javno priznanje ovog kantona, za izuzetan doprinos u skupljanju i publikovnju dokumentarističke građe vezane za svijetlu borbu bosanskohercegovačkih građana u toku odbrambeno-oslobodlačko rata u Bosni i Hercegovini 1992.-1995. godine.

Fojnica.net: Šta je Avdu Huseinovića, uspješnog muzičkog stvaraoca, natjeralo da se upusti u teško i zahtjevno dokumentarističko traganje za ratnim zločinima i njihovim počiniocima?

HUSEINOVIĆ: Naslušao sam se na stotine teških ljudskih tragedija. To je dugo vrilo u meni i osjetio sam neobjašnjivu ljudsku, ali i profesionalnu potrebu da to otgrnem od zaborava. A tek kada počnete da se bavite proučavanjem i istraživanjem zločina i zločinaca u BiH shvatite da toj priči okeanskih dubina kraja nema.

Fojnica.net: Da li osjećate da su vas istraživanja i vaši radovi promijenili?

HUSEINOVIĆ: Sigurno se osjećam korisniji društvu, o tome koliko je ko dobar čovjek ne možemo mi suditi. Nadam se da će ovo koristiti ljudima i poslije nas.

Fojnica.net: Jeste li se ikada pitali otkud vi u svemu ovome?

HUSEINOVIĆ: Otkud u svemu ovome je najčešće pitanje i kako vrijeme prolazi sve imam manje adekvatan odgovor na njega. Ništa nisam planirao, svi moji planovi, od djetinjstva pa do te 2008. bili su vezani za sasvim drugu profesiju. Mada sada mogu nazrijeti neke išarete da sam i prije svega u nekim segmentima bio pripreman za ovu misiju.

Za kraj ćemo navesti izjavu Avde Huseinovića prilikom dodjele „Plakete Kantona Sarajevo“: „Ne smijemo dozvoliti da nam drugi pišu historiju. Agresija i genocid koji smo preživjeli veliki su izazov za sve historičare i istraživače. Mislim da smo im dosadašnjim radom proprtili put kojim treba ići. Zadali smo udarac onima koji negiraju genocid.“

Podsjećamo, Avdo Huseinović je autor knjiga: „Dželati naroda mog“ (2009.), „Naser – od Gazimestana do Haga i nazad“ (2013,), „Stazama bosanskih vitezova“ (2014.) i „Bosanski dan D ili slučaj Dobrovoljačka“ (2017.), te autor dokumentarnih filmova: „Vanzemaljci iznad Sarajeva“ (2008.), „Krvavi ples po šeheru“ (2010.), „Daleko je Tuzla“ (2010.), „Bosna ili smrt“ (2011.), „A bili su samo djeca“ (2012.), „Dvadeset godina 1.korpusa Armije RBiH“ (2012), „Na Drini krvavi Višegrad“ (2014.), „Prijedorska polja smrti“ (2014.), „Logori smrti“ (2014.) i „Herceg Bosna-Zločin i kazna“ (2015.), „Dobrinja – Opsada u opsadi“ (2015.), „Operacija Sana 95 – Nedovršena pobjeda“ (2015.), „Silovanje u ratu – nevidljivi ožiljci“ (2016.), „Bol zakopana šutnjom“ (2016.), „Bošnjaci, genocid u kontinuitetu“ (2016.), „Prvi mart – Put u nezavisnost“ (2017.), „Živi štit“ (2017.), „Sarajevski vitezovi-pozdrav domovini“ (2018.), „Glogova – neispričana priča“ (2018.), „Junak umire jednom“ (2019.), „Hadžići godine agresije“ (2019.), i Legenda o Zami – smrt za život“ (2019.).

U prilogu vam postavljamo kompletan dokumentarni film autora Avde Huseinovića „PRVI MART – PUT U NEZAVISNOST“, koji je snimljen u povodu 25. godina od Referenduma za nezavisnost Bosne i Hercegovine, u produkciji “PRAVDA” i TV SARAJEVO.

Ostale dostupne dokumentarne filmove Avde Huseinovića možete pogledati na YouTube kanalu Pravda-Sarajevo.