Napisala za Fojnica.net: Razija Buharalija

Coronavirus i mi. Coronavirus je napravio invaziju u sve države svijeta, pa tako i na našu BiH.

Nametnuo je niz promjena u procesima rada i u ustaljenim životnim navikama. Život se preoblikovao i poprimio novi način djelovanja pojedinaca i kolektiviteta. Može se reći da je život dobio novo ime, ime, Coronavirus.

Uselio se i ušao u sve pore života. Diktira pravila rada i ponašanja. Na svim medijima se u prvi plan stavljaju informacije o Coronavirusu. Budimo se i liježemo uz njih. Postale su neizbježan sastavni dio života.

Coronavirus je istaknuo značaj zdravstvenih radnika. Svi mediji su usmjereni ka njima. Coronavirus, zdravstvo, izolatorij, klasteri, izolacije, samoizolacije, odluke kriznih štabova i rad sigurnosnih službi postaju jedine i primarne teme naše svakodnevnice. Sva druga zanimanja koja su se našla u direktnom i indirektnom kontaktu s građanima ostaju potisnuta, izvan medijskog interesovanja.

Pored prodavača u prehrambenim objektima, vozača, komunalnih djelatnika i niz drugih zanimanja bez čijeg rada ne bi mogao funkcionisati život, u potpunoj sjeni, nevidljivi, našla se armija ljudi koji su preko noći reorganizovali sistem rada i života.

Skupa sa svojim učenicima, naši učitelji, nastavnici, naši profesori, uradili su posao vrijedan svake hvale. Jedini segment, u cijelom zaokretu, je obrazovanje koje je prešlo iz jednog u drugi oblik rada. Iz školskih prostorija, daleko od table, krede i niz drugih neophodnih didaktičkih pomagala, s radom su se preselili u svoje domove i iz istih organizovali nastavu u rekordnom roku. Za samo dva do tri dana uspjeli su se međusobno iskoordinirati i uspostaviti koordinaciju sa svojim učenicima i krenuti s radom.

Svaki dom u kojem se našao jedan ili više školaraca pretvara se u mikro školu. Daleko od kamera, mikrofona, bilborda a samim tim i medija, u tišini doma, vrijedno, savjesno i odgovorno rade najznačajniji društveni proces, obrazovanje.

Značajno je istaknuti da su roditelji uvidjeli i pružili im punu podršku u njihovom zalaganju i naporima koje su činili da se što kvalitetnije odvoja nastavni proces.

Corona nam je pokazala da su naša informatička znanja na zavidnom nivou i da možemo biti ponosni na naše učenike, njihove nastavnike i roditelje.

Analize i statistike će pokazati količinu posla koji se uradio i kompleksnost uspostavljanja online nastave. Nadam se da će poslije Coronavirusa obrazovni sistem u javnom poretku zauzeti mjesto koje mu i pripada.