Kao maturanti SMŠ “Zijah Dizdarević” smo 16. septembra 2022. godine otputovali na maturalnu ekskurziju u Tursku, gradić Kumburgaz, ušuškan u zalivu Mramornog mora i okružen bogatom mediteranskom vegetacijom.

Već pomalo umorni, ali i dalje dobro raspoloženi, sutradan smo stigli u hotel Kumburgaz Marin Princess, gdje smo proveli pet nezaboranih dana. Tog dana smo iskoristili slobodno vrijeme za odmor. U večernjim satima smo imali organizovano disko, gdje smo se družili sa maturantima iz naše škole, te iz drugih gradova naše domovine.

Drugog dana smo imali slobodno vrijeme za aktivnosti koje nudi hotel. Provodili smo vrijeme na prelijepoj dugačkoj plaži koja se nalazi pored hotela, na vanjskim i unutrašnjim bazenima, te luksuznim ponudama kao što su sauna, hamam, teretana…
I ovu noć smo obilježili druženjem u disku.

Trećeg dana smo otišli na nezaboravno krstarenje Bosforom gdje smo imali priliku vidjeti i azijski i evropski dio Turske.

Nakon toga smo posjetili i najveću džamiju u Turskoj, ljepoticu Çamliça (Čamlidža) sa prelijepih 6 munara.

Ostatak dana smo proveli u Istanbulu.

Četvrtog dana smo posjetili Historijski muzej Panorama 1453. Muzej Panorama 1453 je impozantno zdanje koje vizualizira bitku tokom osvajanja Istanbula, smješten u neposrednoj blizini Topkapi zidina, kapije kroz koju je prvi turski vojnik ušao u Istanbul. Unutar muzeja je ogromna kupola na čijih su 360 stepeni oslikani detalji opsade, koji posjetioce vraćaju u doba ove historijske bitke.

Nakon toga smo uživali u slobodnom vremenu u Istanbulu, gdje smo posjetili Sultan Ahmedovu džamiju, Aja Sofiju, Kapali čaršiju, te vrijeme iskoristili za kupovinu i isprobavanja turskih poslastica.

Tu noć u disku smo obilježili kreativno, potpisvanjem majica jedni drugima.

Petog dana smo išli u obilazak obližnjeg grada Silivri. Silivri je manji, priobalni gradić, prepoznatljiv po šarenim zgradama koje podsjećaju na Veneciju. Prelijepo mjesto za odmor i opuštanje.

Ostatak dana smo imali slobodno vrijeme u hotelu za druženje i relaksaciju.

U jutarnjim satima posljednjeg dana smo krenuli nazad za Bosnu. U povratku smo svratili u predivni grad Edirne – drugi glavni grad Osmanlijskog carstva sa čuvenom Selimije džamijom, gdje smo imali priliku da kupimo najbolje baklave. Vrijeme smo proveli u obilasku grada i raznovrsne pijace Bazaar.

Put je prošao odlično i uspješno smo se vratili svojim kućama.

Nakon što su se slegli utisci, prepričavamo svoje utiske koji su bili pozitivni.

Zajedno sa našim profesorima, uživali smo u ljepotama Turske.

Bilo je ovo iskustvo za pamćenje, koje bi rado ponovili.

Tekst: Sureja Meša, Amra Merdžanić, Šejla Zečević