U Federaciji BiH stupile su na snagu odredbe po kojima je mlađima od 18 godina dozvoljen izlazak vani tri puta sedmično i to: srijedom, petkom i subotom od 14 do 20 sati.

Mjere su donesene nakon odluke Ustavnog suda BiH koji je proglasio neustavnom odredbu Kriznog štaba da se ovoj populaciji potpuno onemogući boravak vani zbog panedemije korona virusa, ali i zbog poboljšanja ukupne epidemiološke situacije u ovom entitetu.

Ublažavanje mjera zabiježeno je u cijelom svijetu, a mnoge zemlje ponovo otvaraju i vrata škola za učenike. Međutim u Federaciji Odluka o povratku u školske klupe još nije donesena, a sudeći po izjavi komandanta štaba civilne zaštite Fahrudina Solaka, to se neće desiti do septembra, odnosno do početka nove školske 2020/2021. godine.

„Mislimo po svemu ovome kakva je sad situacija, po svemu sudeći, da nije očekivati da se djeca vrate, jer oni su imali kontinuiranu nastavu putem online programa, tako da bi oni već u junu trebali da budu na raspustu redovnom. Nerealno je očekivati da djeca uđu u maju u školu“, izjavio je Solak.