Na području Medžlisa Islamske zajednice Fojnica ramazanske aktivnosti se odvijaju po preporukama Rijaseta IZ-e i nadležnih organa, uz pridržavanje svih mjera sigurnosti.

– Sve ramazanske aktivnosti idu svojim tokom, teravih-namaz se klanja u centralnim džamijama džemata, samo imam i mujezin, kao i na dnevnim vaktovima, dok se džuma namaz klanja sa članovima džematskih odbora – kazao je za Preporod.info glavni imam MIZ Fojnica Edin ef. Rojo.

Podsjetio je da džematlije prema preporukama Rijaseta IZ-e teravih-namaz i dnevne namaze obavljaju u svojim kućama u porodičnom ambijentu.

– Mukabele se uče u svim džematima u kojima se klanja beš-vakat. Mukabelama su prisutni samo učači i to do pet imama ili džematlija koji znaju učiti Kur'an. Imamo jednu žensku mukabelu koju uče muallime i učenice medresa, a koju uče u Srednjoj – Atik džamiji, džemat Čaršija – kazao je ef. Rojo.

Naveo je i da se nekoliko mukabela odvija putem viber grupa, i muških i ženskih, koje su napravili imami i muallime, da bi uključili što veći broj džematlija koji su u prethodnim godinama redovno dolazili na mukabele, a ovaj ramazan ne mogu zbog vanrednih okolnosti i mjera sigurnosti.

Govoreći o pomoći starijim i iznemoglim, glavni imam je kazao da to rade u skladu sa mogućnostima, putem imama, članova Mreže mladih i Odjela za brak i porodicu pri Medžlisu.

– Prikupljanje zekata i sadekatu-l-fitra ćemo organizovati prema instrukcijama Ureda za zekat, uvodeći dežurstva, kako u Medžlisu, tako i u džematima, da bi džematlije mogle nesmetano obaviti ove obaveze – kazao je glavni imam MIZ Fojnica Edin ef. Rojo.