Oldtimer fest Fojnica održava se svake godine prvog vikenda u mjesecu septembru i okuplja veliki broj reprezentativnih oldtimera iz Europe uz veliki broj učesnika, gostiju i posjetitelja.

U organizaciji Oldtajmer kluba „Fojnica“, smotra koja i ove godine ima međunarodni predznak održava se 14—tu godinu zaredom.

Prema riječima Branka Stanića, sekretara Oldtajmer kluba „Fojnica“, očekuje se dosad rekordan broj izlagača, a samo iz Mađarske stiže preko 20 posada.

Dosad imamo povrđen dolazak preko 50 posada s isto toliko oldtimera. Stižu nam iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, počevši od Hercegovine iz koje imamo dosta najavljenih vlasnika starih automobila, preko Sarajlija koje su svake godine s nama do drugih krajeva Bosne i Hercegovine. Izlagače imamo i iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije te tradicionalno Mađare koji izlažu svake godine, otkako se održava Oldtimer fest u Fojnici. Ove godine dolaze u najvećem broju, s 23 posade, a među njima je i naš vjerni izlagač Rudolf Adamco koji naš festival ne propušta“, kazao je Stanić.

Program XIV. Međunarodnog oldtimer festa u Fojnici počinje u petak, 02. septembra okupljanjem učesnika i zajedničkom večerom.

Otvaranje je planirano u subotu u 11 sati nakon čega će se učesnici zaputiti ka Prokoškom jezeru, jednom od najprepoznatljivih bisera prirode Fojnice. Po povratku je planiran obilazak muzeja Franjevačkog samostana.

Prokoško jezero
Franjevački samostan Fojnica

Zadnji dan festivala rezervisan je za izložbu koja će biti na parkingu hotela „Stari grad“, te za ispit spretnosti, a na kraju i zajedničko druženje u prirodi u fojničkom naselju Luke uz dodjelu zahvalnica i priznanja.

Foto: Hotel “Stari grad” Fojnica
Foto: Hotel “Stari grad” Fojnica

Događaj je to koji osim okupljanja mnoštva zaljubljenika u stare automobile, promovira Fojnicu i na turističkom planu, pomažući razvoj turizma u ovoj srednjobosanskoj općini u kojoj su, doznajemo, idućeg vikenda skoro svi smještajni kapaciteti popunjeni.

U nastvku možete pogledati video prilog Emira Tice, sa prošlogodišnjeg XIII. Međunarodnog oldtimer festa u Fojnici.