U Fojnici je danas svečano otvoren rekonstruisani objekt Reumala, zgrada Banje, u čiju rekonstrukciju je uloženo blizu milion KM, a otvoreno je i dodatnih 50 radnih mjesta.

Banja Reumal, otvorenje

Reumal je za Fojnicu žila kucavica, ali ne samo za Fojnicu već i državu s obzirom na to da veliki broj pacijenata upravo u ovoj zdravstvenoj ustanovi pronalazi spas za svoje bolesti ili priliku za odmor i relaksaciju.

Banja Reumal, otvorenje

O značaju zgrade Banja Reumal najbolje govore pacijenti koji su s oduševljenjem dočekali današnji dan. Ustanova koja pruža 24-satnu njegu pacijentima otvorena je ponovo nakon sedam mjeseci, obnovljena i osvježena sa 150 kreveta, novim bazenom, sobama, restoranom, prisutnim putevima i brojnim drugim sadržajima.

Direktorica Reumala Ismira Kubat je kazala da je Banja od velikog značaja za državu, a da njenu vrijednost i značaj najbolje prepoznaju oni koji su ovdje boravili i osjetili njenu dobrobit.

Direktorica Reumala Ismira Kubat

“Njihov boravak od danas će imati novi doživljaj i period rehabilitacije. Oduševljeni su bili sve ovo vrijeme i strpljivo čekali današnji dan. Realizaciju ovog projekta smo samofinansirali. Počeli smo u januaru i radili vrijedno, s ljubavlju i entuzijazmom. Nismo mijenjali samo našu posvećenost koju pružamo svakom pacijentu”, kazala je Kubat.

Načelnik Fojnice Sabahudin Klisura je kazao da je ovdje stekao svoje prvo radno iskustvo gdje je radio 12 godina kao laborant, a danas je kazao da razumije sreću budućih pacijenata, radnika i uprave.

Načelnik Fojnice Sabahudin Klisura

“Nastojim učiniti sve za Reumal jer je on žila kucavica i pluća ovog grada i sve ono kako ga nazivamo da bismo ukazali na njegov značaj za Fojnicu”, pojasnio je Klisura.

Izvršni direktor Reumala Alija Mukača je izjavio da otvaraju Banju koja ima posebnu simboliku jer će doprinijeti boljem životu radnika i pacijenata u regiji.

Izvršni direktor Reumala Alija Mukača

“Prošli smo kroz težak period ali uz pomoć vas i uposlenika došli smo na nivo gdje otvaramo objekat kao što je ovaj. Hvala Vladi FBiH i premijeru Novaliću kao i premijeru SBK Tahiru Lendi i svima koji su bili dio ovoga i što smo spasili Reumal koji je značajan i za Fojnicu i regiju”, kazao je Mukača.

Dodao je da je obnova bila nezaobilazna jer su morali pacijentima, koji su se na njih ljutili kada su zatvorili ovaj objekat, ponuditi nešto novo i kvalitetnije gdje je usluga na prvom mjestu.

“Ponosno kažemo da smo vlastitim angažmanom uložili skoro milion KM, obnovili 80 apartmana i soba sa 150 ležajeva, bazen, restoran… Nećemo stati, postoje prostori koje trebamo još renovirati jer želimo biti regionalni lider u banjskom liječenju i konkurencija svim hotelima u državi”, izjavio je Mukača.

Događaju je prisustvovao i premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić koji je kazao da je u vrijeme koronavirusa kontaktirao Mukaču s kojim je dogovorio da cijelu nedjelju provedu kako bi napravili bilanse i plan oporavka od krize i teške situacije.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić

“Radili smo cijelu nedjelju, gledali bilanse i šta treba, a prvi korak je bio 550.000 KM pomoći. Tada smo imali problem pomoći turizmu, ali banjska liječilišta nisu bila uvrštena. Za stavljanje banjskih liječilišta u taj program pomoći zaslužna je Fojnica i kriza u Fojnici kao i Mukača koji je tražio pomoć od nas. Sve naše banje su dobile pomoć, a Fojnica je bila povod toga”, kazao je Novalić.

Dodao je da su pratili aktivnosti na terenu kako bi pomogli ako pomoć bude ponovo potrebna, ali da je Fojnica sama uspjela stati na noge, izaći iz problema te da je njihova pomoć bila samo potrebni vjetar u leđa.

“Danas stojimo pred djelom toga što smo zajedno radili. Budućnost ovog mjesta je konzumacija ljepote. Ovu Banju i ljepotu koju ovdje imamo moramo koristiti. Ovo su kapaciteti zbog kojih ljudi žele biti ovdje i bit ćemo vam uvijek na raspolaganju”, zaključio je Novalić.

Premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo je kazao da je koronavirus prošlost te da se nada da se taj period više nikada neće ponoviti.

Premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo

“Lijepo je u Fojnici vidjeti lijep objekat, a još ljepše čuti da se otvara 50 radnih mjesta”, zaključio je Lendo.

Nakon svečanog dijela uslijedilo je presjecanje vrpce te obilazak obnovljene zgrade Banje Reumala koja će ponovo otvoriti vrata pacijentima.

Banja Reumal, otvorenje
Banja Reumal, otvorenje
Banja Reumal, otvorenje
Banja Reumal, otvorenje
Banja Reumal, otvorenje
Banja Reumal, otvorenje
Banja Reumal, otvorenje
Banja Reumal, otvorenje
Banja Reumal, otvorenje
Banja Reumal, otvorenje
Banja Reumal, otvorenje
Banja Reumal, otvorenje
Banja Reumal, otvorenje
Banja Reumal, otvorenje
Banja Reumal, otvorenje
Banja Reumal, otvorenje

Tekst/Foto: Klix