Program Književno–kulturne manifestacije “Susreti Zija Dizdarević”, koja ove godine obilježava svoje tridesetosmo izdanje, održan je 26. i 27. novembra u Fojnici.

Između ostalog, 27. novembra je upriličeno polaganje cvijeća na bistu Zije Dizdarevića, u parku kod Lječilišta “Reumal”.

Nakon toga je u sali Općine Fojnica održana Svečana akademija kojoj su prisustvovali brojni gosti iz društveng života.

Prisutne su pozdravili načelnik općine Fojnica Sabahudin Klisura i Suzana Lovrić, predsjednica Skupštine Susreta.

O značaju ove manifestacije govorio je Hadžem Hajdarević, predsjednik Programskog savjeta Susreta Zija Dizdarević.

Ove godine Susreti Zija Dizdarević su raspisali 6. Javni konkurs za najbolje literarne radove učenika SMŠ „Zijah Dizdarević“. Na Konkurs je prispjelo 19 radova, a žiri u sastavu Edin Pobrić, Suzana Lovrić i Hadžem Hajdarević su izabrali najbolje. Nagrade u iznosu od 100, 70 i 50 KM i komplete knjiga koje je obezbedila biblioteka „Liber, Libertas“ je uručila profesorica Alma Kadrić, članica Upravnog odbora Susreta.

Treće mjesto pripalo je Abdulvarisu Duharkiću, drugo mjesto Lejli Bišćo, a pobjednica je Almina Bejtić.

Jedno od osnovnih obilježja manifestacije “Susreti Zija Dizdarević” je konkurs za najbolju kratku priču/pripovijetku. Edin Pobrić, predsjednik žirija je saopštio prisutnima rezultate konkursa.

Nagradu za treće mjesto je dobila je Emina Žuna iz Jajca, za drugo Emina Đelilović-Kevrić sa Ilidže, a pobjednik je Ervin Mujabašić iz Tuzle.

Svečanu akademiju je muzičkim numerama uljepšala Melika Klisura.