Nakon što je ugledni profesor historije Enver Imamović objavio da se u Fojnici urušava kuća starobosanske arhitekture načelnik općine Fojnica Sabahudin Klisura rekao je da se radi o privatnoj kući.

Musafirhana Fojnica

Enver Imamović: U Fojnici se urušava biser starobosanske arhitekture

– Općina ne može reagirati jer je riječ o privatnom vlasništvu. Prije desetak i više godina objekt je kupio privatnik iz Fojnice. Oni se bave restauraciom starih džamija. Koliko znam gazda je poginuo, a ostao je sin. I mene zanima šta će biti. To je četvrta kuća ispod moje, u mojoj je mahali. Zaista mi je žao, volio bih da mogu dati pomoć da se objekt pokrije ili da dalje ne dolazi do devastacije. To je objekt koji svima nama može biti ponos – rekao je Klisura.

Podsjećamo Imamović je ukazao na društvenim mrežama kako se loše tretira kulturno-historijsko blago u BiH, a kao primjer je naveo musafirhane u Fojnici koja je u stanju raspada.

– Situaciju u našoj zemlji najbolje osjeti kulturno-historijsko naslijeđe u našoj zemlji. Svaki dan u medijima možemo pročitati da se uništavaju stećci, kule i bedemi i jedan od primjera je u Fojnici, gdje se u pred našim očima, već duže vrijeme, nažalost uništava jedan divan primjer spomenika naše kulture, a to je objekat star nekoliko stotina godina, riječ je o musafirhani. Taj objekat je pred samim urušavanjem, a Fojnica je jedno turističko mjesto puno potencijala – rekao je Imamović