Nermin Omanović, vlasnik i direktor mljekare “Fojnica Milk”, kaže da prodaju sav sir i druge mliječne proizvode koje proizvedu.

Omanović je odrastao uz proizvodnju mliječnih proizvoda. Njegovi roditelji već 40 godina vode porodično gazdinstvo nadomak Fojnice. On je 2015. godine odlučio da porodičnu tradiciju povede nekoliko koraka dalje. Osnovao je mljekaru koja je nastavila proizvoditi tradicionalne sireve koristeći tradicionalne recepture, ali sada u potpuno kontrolisanom higijenskom okruženju, pod nadzorom veterinara, te uz sve potrebne provjere kvaliteta i ujednačenosti proizvoda.

– Sada proizvodimo 20 visokokvalitetnih vrsta sira i drugih mliječnih proizvoda koje prodajemo putem supermarketa, specijalizovanih trgovina, ali i online. Za proizvode s kratkim rokom trajanja, poput svježeg mlijeka, koristimo ekspresnu dostavu – dodao je Omanović.

Početni kapacitet prerade mlijeka u “Fojnica Milku” bio je postavljen na 600 litara mlijeka dnevno, dok je proizvodnja dostizala 10 tona različitih sireva te 5,5 tona tradicionalnog kajmaka i kiselog vrhnja godišnje.

– Te nivoe proizvodnje dosegli smo i nadmašili već 2018. i zato smo osjetili potrebu da rastemo kao preduzeće u skladu s rastom potražnje za našim proizvodima – rekao je Omanović.

U proširenje proizvodnih kapaciteta krenuli su 2019. godine, čime su, također, osigurali i uvođenje HACCP sistema i standarda sigurnosti hrane u njihovoj proizvodnji. Mljekara “Fojnica Milk” sada ima zasebne prostorije za svaku fazu proizvodnje, počevši od istovara mlijeka iz kamiona do sazrijevanja sira i pakovanja.

– Kada smo počeli širiti proizvodne pogone, trebala nam je podrška pri kupovini dodatne opreme za proizvodnju sira i kajmak. Bespovratna sredstva koja smo dobili od Sweden/USAID FARMA II projekta, iskoristili smo za kupnju dodatne cisterne za mlijeko, prese za sir, mašine za vakuumsko pakovanje i još nekoliko ključnih komada opreme koji su upotpunili našu novu proizvodnu liniju – navodi Omanović.

Sada obrađuju 1.000 litara mlijeka dnevno, ali njihov puni kapacitet je dvostruko veći.

“Fojnica Milk” može biti ponosna na široku paletu proizvoda i njihov visok kvalitet. Kako im je ukupna proizvodnja od 2018. porasla sa 15,5 tona na 25 tona u 2020., povećali su i broj farmera s kojima rade sa 11 na 22, a od njih sada godišnje kupuju 300.000 litara mlijeka.

– Pandemija nije bila laka za podnijeti, ali uspjeli smo. Neki od naših kupaca, uglavnom iz HoReCa sektora, smanjili su narudžbe, ali pronašli smo nove kupce i uspjeli smo održati planirani nivo proizvodnje. Nastavili smo raditi sa svim kooperatima, a čak smo prije dva mjeseca potpisali ugovor s novim proizvođačem mlijeka i zaposlili jednu novu radnicu – rekao je Omanović.

Kako bi se nosili sa pandemijom, okrenuli su se i online prodaji i isporuci koristeći svoja vozila. Omanović se nada da će online tržište postati nekih deset posto njihove prodaje, dok je izvoz još jedan cilj koji treba ostvariti.

– Namjerno smo firmu nazvali “Fojnica Milk”. Engleska riječ milk u nazivu firme olakšat će nam početak izvoza nakon što prerastemo tržište BiH. Nadamo se da će se to uskoro desiti, ali prekomjernom proizvodnjom nećemo ugroziti kvalitet naših proizvoda. Tržište ćemo i dalje graditi kvalitetom proizvoda, a to je najbolja reklama koju jedan proizvođač može imati – zaključio je Omanović, saopćio je Sweden/USAID FARMA II tim.