Polovina je avgusta, tropske su vrućine, pa su mnogi potražili hladovinu i osvježenje na planinama, izletištima, obalama rijeka i jezera. Neki su, ipak, posjetili Fojnicu i došli na odmor ili izlet kako bi uživali u termalnoj vodi bazena „Aquaparka“. Koronavirus je umanjio broj kupača jer ih je prošlih godina bilo više. Posebno vikendom, kada je bilo i više od 1.500 posjetilaca i tražilo se mjesto više.

I ove sezone vikendom je više posjetilaca. I ne čudi, kada se „Aquapark“ proteže na 770 metara površine, te raspolaže velikim rekreacijskim bazenom i manjim dječijim bazenom.

Temperatura vode od 24 do 26 stepeni, a bazeni imaju medicinsko-spasilačku službu, te pješčane i kamene plaže.

Iako je bio radni dan, jučer je na bazenima bilo stotinjak kupača. Među njima je bila porodica Mehe Mujčinovića iz Sarajeva. On, supruga i kćerke su uživali.

– Došli smo ovdje da se odmorimo na sedam dana porodično. Lijepo nam je, sve je čisto i uredno, uživamo. Hrana u Fojnici je dobra, a ljudi su veoma ljubazni i gostoprimljivi – kaže Meho Mujčinović.

U Fojnici uživa i Raif Hadžiosmanović iz Visokog, koji nam je kazao:

– Zadovoljni smo jer nema velike gužve, voda čista i topla. Dolazili smo i prije. Pa da nam nije bilo lijepo, ne bi opet došli, a plus je bosanskohercegovačko, naše brate. Tu sam sa suprugom i kćerkama i one vole da uživaju u vodi, a malo se obiđu i kulturno-historijski spomenici Fojnice i vrijeme prođe brzo. Hem’ je lijepo, hem’ je naše. Kud ćeš gdje dalje ići, a to nam pred nosom – kaže Hadžiosmanović.

AVAZ/ H. Čukle