Uoči dočeka Nove godine, na izmaku “stare”, obično sumiramo rezultate i izvlačimo određene zaključke za narednu godinu. Podsjećamo se lijepih, ali i onih manje lijepih trenutaka koji su obilježili prethodnih 365 dana.

Pandemija coronavirusa, gotovo sve nas je zaustavila u novim planovima, idejama, na putu ka boljem i većem.

U duhu ispraćaja ove “pandemijske” godine, u nastavku pročitajte osvrt godine Ismire Kubat, direkorice Lječilišta Reumal Fojnica.

Po čemu ćete pamtiti 2020. godinu?

– U 2019. godini smo, po svim pokazateljima, uz pojačani napor Uprave i zaposlenika, uspjeli stabilizirati poslovanje Lječilišta „Reumal“. Stoga su bila opravdana optimistična očekivanja da će 2020. godina, zbog blagovremeno poduzetih aktivnosti, biti prekretnica koja će javnost uvjeriti da Lječilište, uz respektabilnu prošlost, ima i sjajnu budućnost.

Nažalost, poslije izvanrednih  rezultata u prva dva i po mjeseca i do sada nezabilježenog trenda popunjavanja smještajnih kapaciteta nadolazećih mjeseci, zabrana rada uzrokovana širenjem virusa COVID – 19, promijenila je sve naše planove.

Ipak ću 2020. godinu pamtiti po uspjehu. Iako nismo blagovremeno bili prepoznati po pitanju finansijske pomoći sa nivoa državnih i kantonalnih struktura, niti uključeni u „corona zakon“, uspjeli smo Reumalu obezbjediti opstanak i zasluženu poziciju. Bio je to vrlo težak, turbulentan i nadasve neizvjestan period. Zbog toga sam veoma ponosna na menadžment i sve uposlenike koji su doprinijeli ovom uspjehu.

Kakva je situacija u vašoj kompaniji? Da li je i koliko je corona-kriza uticala na poslovanje?

– Obistinile su se najave istaknutih stručnjaka da će negativne efekte corona – krize, prvi osjetiti turistički sektor, zbog prekida komunikacija, zatvaranje granica, zabrane putovanja i okupljanja. Iako djelujemo u okviru zdravstva, za razliku od primarnog zdravstva, konzumenti naših usluga nisu pod pritiskom urgentnosti njihovog korištenja. Ili to čine, baš kada su prisiljeni i kada bi odgađanje rehabilitacije ostavilo trajne posljedice na zdravstveno stanje pacijenta. Vrijeme smanjene kupovne moći, zabrane rada zbog corone, permanentnog straha pojedinca od moguće infekcije, naravno da će se snažno odraziti na specifičnu vrstu djelatnosti kojom se naša ustanova bavi. Zato očekujemo da će naš ukupni prihod na kraju godine biti umanjen za 4 miliona KM u odnosu na prošlu godinu

Kakvu prognozu imate za post-coronsko vrijeme?

– Vrlo je teško dati bilo kakvu prognozu jer je neizvjesnost još uvijek na visokom nivou. Ono što možemo i što želimo jeste, nadati se da će dolaskom vakcine i procesom vakcinacije epidemiološke mjere biti blaže, a time i bolja komunikacija sa zemljama iz okruženja. Time bi brojnost naših gostiju i kapacitet popunjenosti jačali i polako bismo vraćali normalizaciju poslovanja.

Planovi za 2021. godinu?

– Prema našim ranijim predviđanjima, 2020. godina je trebala biti prekretnica u poslovanju Lječilišta Reumal. Nažalost, predviđanja se nisu ostvarila iz poznatih razloga, ali očekujemo da bi to trebala biti 2021.godina,  kada bi se, uz bitno smanjen broj izvršilaca i planirani broj noćenja od 120.000, postigli poslovni rezultati vrijedni svake pažnje.

S obzirom da je Lječilište Reumal već duže vrijeme prisutno na hrvatskom i slovenačkom tržištu kroz institucionalno povezivanje sa Maticom umirovljenika Hrvatske i Društvom upokojencov Slovenije, naša očekivanja su utemeljena na uvjeravanju naših partnera da će, odmah po stabilizaciji epidemioloških prilika u regionu, doći do transfera prvih grupa osoba starije životne dobi iz ovih zemalja na rehabilitaciju u našu ustanovu. Za vrijeme pandemije smo vrijedno radili na rekonstrukciji postojećih kapaciteta i obogaćivanju programskih sadržaja, kako bismo što spremnije i kvalitetnije dočekali goste iz Bosne i Hercegovine i zemalja okruženja.