Fojnica

Osim što je centar zimskog turizma, bogatu ponudu i tokom ljetne turističke sezone nudi i Srednja Bosna. Ovog ljeta bilježi značajno povećanje broja turista, a svojim geografskim položajem, prirodnim ljepotama te bogatim kulturno-historijskim naslijeđem, postaje nezaobilazna turistička destinacija.

Po svoju dozu zdravlja i rekreacije brojni su turisti odlučili doći u Fojnicu, koja važi za regionalni centar banjskog turizma. Ove godine, kažu ugostiteljski radnici, ruše sve rekorde posjete, a sezonu ocjenjuju jednom od najuspješnijih u posljednje dvije decenije.

“Fojnica, meni je sve fino, destinacije u BiH, ne trebamo mi nigdje dalje ići.”

“Ja sam najviše obilazio ono što mene interesuje, malo gore uz ovu rijeku Fojnicu, malo do ribnjaka.”

“Priroda, ljepota, uslužnost, eto sve. Zato se vraćamo više puta.”

“Mislim da za prvih 7 mjeseci mi imamo skoro 30 hiljada noćenja više već prošle godine, a nekih 10-tak hiljada noćenja manje već najveće 2019-e godine. Najviše nas raduje otvorenje objekta nove bolnice gdje smo 1.7. primili naše nove goste koji imaju mogućnost samo da se liječe u novoj banji i ona je popunjena skoro u stopostotnom kapacitetu”, istakao je izvršni direktor lječilišta Reumal Alija Mukača.

Pored banjskog, vjerski, planinski, te sportski turizam ove općine, privlači sve više zaljubljenika prirode. Uz Franjevački samostan, fojničke tekije te obližnje planine, tu je i Prokoško jezero na planini Vranici. Park prirode, koji već dugi niz godina važi za omiljenu turističku destinaciju.

“Možemo slobodno kazati da se posebno izdvajaju ove godine Travnik, Jajce i Fojnica. Podaci sa terena govore da je ovo bar do sada uspješna ljetna sezona”, navodi Aldijana Dizdar, glasnogovornica Turističke zajednice SBK-a.

Zadovoljni su i turistički radnici u Jajcu, gdje su svi hotelski i privatni kapaciteti, kako tvrde, popunjeni. Uz prirodne ljepote i 30 nacionalnih spomenika, ove godine turistima nude i mnoštvo kulturnih sadržaja. Stoga su i očekivanja dosegnuti rekord iz 2019, kada je ovaj grad posjetilo više od 100 hiljada turista. No, uz manjak smještajne infrastrukture, sve veći problem je kažu, i nedostatak radne snage.

“Naše kolege iz turističkog sektora ugostitelji i hotelijeri žale se i na nedostatak radne snage, sve je teže naći radnike, konobare, kuhare, pomoćno osoblje. Plaće su solidne, mislim da u ugostiteljstvu nikad nisu bile veće kao što su sada, ali unatoč tome nikad nije bilo teže naći radnike”, kaže Anto Brtan, direktor Agencije za zaštitu kulturno-historijske baštine i razvoj turističkih potencijala Grada Jajca.

Ipak, uz prirodne ljepote, njegovanje tradicije te gostoprimstvo, turistički radnici se nadaju da će prevazići i ove probleme, te da će veliki turistički potencijali koji leže u ovom dijelu naše zemlje, i u budućnosti biti prepoznati i iskorišteni.