Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva najavio je kako je moguće da će doći do odgađanja početka nove školske godine za 15 dana usljed nestabilne epidemiološke situacije, što znači da bi nastava počela 15. septembra.

Stručnjaci Federalnog ministarstva zdravstva zakazali su za sutra u Konjicu sastanak s predstavnicima nadležnih kantonalnih ministarstava na kojem će detaljno razmotriti aktuelnu situaciju i donijeti finalne zaključke vezane za početak školske godine.

“Jedan od naših prijedloga bit će da školska godina ne započne 1. septembra, već da krenemo od 15. septembra. Epidemiološka situacija nije stabilna u ovom trenutku i bilo bi dobro da nastava ne počne u predviđenom roku”, kazao je pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez.

Šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa podsjetio je na slučajeve u Izraelu i Francuskoj gdje je nakon otvaranja škola došlo do širenja zaraze u nekoliko obrazovnih ustanova. Kako je istakao, otvaranje škola mora se izvesti na potpuno siguran način, što zahtijeva širu diskusiju svih nadležnih institucija.

“Prioritet je zaštita djece, ali rizik jeste i prijenos virusa iz škola u domaćinstva. Otvaranje škola u punom kapacitetu je najveći rizik u ovoj situaciji, dok alternativni vidovi obrazovanja nose najmanji rizik. Međutim, online nastava ne može biti jedino prihvatljivo rješenje, a na neke uzraste nije ni primjenjiva, kao što su to učenici od 1. do 4. razreda. Stoga je kombinacija ova dva pristupa najbolje rješenje. Najprihvatljivije je otvoriti škole za učenike do 4. razreda osnovnih škola, kao i za učenike prvih razreda srednjih škola”, rekao je Musa.

On je naglasio kako je važna i edukacija roditelja, nastavnika i učenika o Covid-19, odnosno podizanje njihove svjesnosti o širenju lažnih vijesti i zabluda o virusu. Također će se posvetiti pažnja da se svi pripreme za eventualne situacije pojave zaraze u školama.

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva danas se osvrnuo i na epidemiološku situaciju u kantonima kazavši da su u ovom trenutku brojke povoljnije u odnosu na prije desetak dana, ali da i dalje mora biti prisutna stalna kontrola situacije. Zbog toga sve aktuelne mjere suzbijanja epidemije koronavirusa i dalje ostaju na snazi u FBiH.

Iz Kriznog štaba FBiH istakli su kako se bilježi pad broja novozaraženih u Kantonu Sarajevo i Bosansko-podrinjskom kantonu, koji su dominirali u ukupnom broju slučajeva prošle sedmice. S druge strane, bilježi se porast broja novozaraženih u Posavskom kantonu, Kantonu 10 i Zapadnohercegovačkom kantonu.

“Sve vrijeme smo kontrolisali epidemiološku situaciju bez obzira na mali broj epidemiologa koji su od izuzetnog značaja u ovo vrijeme pandemije. Sve klastere smo stavili pod kontrolu, a i dalje ćemo pokušavati stabilizovati situaciju. Raduje nas da su inspekcijski nadzori intenzivirani, što doprinosi boljem stanju. Cilj nam je da svi zajedno mirniji dočekamo jesen koja će svakako biti izazovna za sve nas”, rekao je Čerkez.

Krizni štab FBiH osvrnuo se i na importovane slučajeve kazavši da su zabilježeni i u FBiH, a riječ je o osobama koje su ušle u BiH nakon što su zaražene u diskoteci u Makaraskoj.

Video: FENA

Tekst: Klix