Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH, rekao je za “Avaz” da će penzija biti isplaćena 6. aprila, ali da se dovodi u pitanje kako će penzioneri koji primaju penziju preko banaka, otići po svoja primanja.

– Pitanje sam postavio direktoru Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje i on mi je rekao da se oko toga ne treba da brinu penzioneri i da će biti sve uredu. Mi smo im ponudili neke mogućnosti. Penzioneri striji od 65 godina koji imaju bankovnu karticu, mogu dati svojim najbližima da preuzmu penziju, a druga varijanta za one koje nemaju karticu, je da napišu punomoć, uz ličnu kartu i broj telefona, te da neko njihov ode do banke. Međutim, ako banke ne pristanu, pozivamo ih da oni pronađu neko rješenje – istaknuo je Mehić.

Republika Srpska odlučila je da stariji od 65 godina u određenim vremenskim intervalima mogu izaći iz svojih domova, ali Mehić smatra da bi to samo pogoršalo situaciju i narušilo sve do sada provedene mjere.

– Penzioneri se osjećaju kao u kavezu. Prvi ja se tako osjećam, jer dodatni pritisak stvara kada znate da vam je nešto zabranjeno. Pedagozi i psiholozi misle da ovu populaciju treba relaksirati, ali zdravstvena struka tako ne misli. Populaciji starijih od 65 godina često veoma teško pada mirovanje, pogotovo ko je dobrog zdravstvenog stanja – kazao je Mehić za „Avaz“.