Mostar će od 20. do 25. augusta 2024. godine biti domaćin Drugog međunarodnog književnog festivala “Žena sa knjigom”, koji okuplja oko stotinu autorica iz Bosne i Hercegovine i dijaspore.

Festival će tokom šest dana trajanja ponuditi bogat kulturni program koji uključuje promocije knjiga, književne večeri, posjete djeci i mladima, te posebne programe posvećene temama društvene važnosti kao što je podrška ženama koje trpe nasilje.

Udruženje književnica i ljubitelja umjetnosti “Žena sa knjigom” Mostar, na čelu s predsjednicom dr. Enisom Bukvić, registrovano je 2023. godine, s ciljem da okuplja žene, književnice koje stvaraju na b/h/s jezicima, a žive u Bosni i Hercegovini i dijaspori. Udruženje je za kratko vrijeme svog djelovanja uspjelo da se na književnoj bosanskohercegovačkoj sceni, kao i šire, nametne kao respektabilan književni faktor.

Na ovogodišnjem književnom festivalu učešće će uzeti i naša Fojničanka Razija Zahirović Buharalija s pjesmom “Rajska ptica” koja će se interpretirati dvojezično, na engleskom i bosanskom jeziku. S bosanskog na engleski pjesmu je prevela srbijanska književnica dr. Ana Stjelja, a govorit će je mlada mostarska pjesnikinja Džejla Tanović. Na bosanskom će je predstaviti autorica, naša Razija Zahirović Buharalija.

Učiteljici Raziji Buharalija dodijeljena plaketa “Musa Ćazim Ćatić” za pjesmu “Cvijet ruku”

Pjesma “Rajska ptica” uvrštena je u Međunarodnu antologiju poezije 2022. godine. Pjesma će u okviru Drugog međunarodnog književnog festivala u organizaciji “Žena sa knjigom”, osim u Mostaru, biti predstavljena i u Visokom u Parku Ravne i u KSC Kakanj.