– Izražavamo ogromnu sreću povodom svečane promocije novih učača Kur'ana, koju smo upriličili sinoć, 07.03.2020. godne u Ahmedaginoj džamiji u Vitezu. Srca ispunjenih ogromnim ponosom predstavili smo 20 novih učača svete nam knjige Kur'ana. Jedanaest polaznica kursa arapskog pisma kod mualime Đenane Topoljak-Ahmić, i devet polaznika kod imama Ahmedagine džamije i mualima Mihnet ef. Mehmedovića sinoć je preuzelo svjedodžbe kao dokaz o uspješno završenom kursu, kao i Kur'ane kao simboličan poklon džemata – kažu iz Mreže mladih MIZ Vitez.

– Našu svečanost je svojim prisustvom uveličao glavni imam Medžlisa IZ Vitez Omer ef. Sikira, koji se prisutnim kratko obratio, izrazio svoju radost povodom ove svečanosti i poslao poruku o važnosti svakog vjernika, jer je i džamija kao sveto mjesto samo zidina bez vjernika u njoj, da joj daju pravo značenje i smisao.

Glavni imam Omer ef. i predsjednik Medžlisa Haris Šehić su uručili priznanje Mihnet ef. Mehmedoviću, za najboljeg imam na području Medžlisa za 2018./2019. godinu.

Rukovodilac Škole Kur'ana Ebu Bekr Es-Siddik i glavni imam Medžlisa IZ Novi Travnik Haris ef. Amidžić uljepšao svečanost svojim obraćanjem i kratkim porukama, koliko je važan Kur'an u životu jednog vjernika.

Gost predavač bio je vrijedni imam džemata Kalibunar, Aljo ef. Cikotić. Kako je to običaj kod nas, Aljo ef. se prvo obratio svim prisutnima u Ahmedaginoj džamiji, a zatim se nastavilo druženje u Divanhani naše džamije uz kahvu i tortu.

Predavanje Alje ef. Cikotića je također bilo prožeto porukama kojima se nastojala podići svijest kako o učenju, tako i o razumijevanju Kur'ana. Aljo ef. nas je podsjeto da je jako bitno čitati i prijevod Kur'ana kako bi vjernik znao šta mu njegov Gospodar poručuje, kako bi znao sve što je bilo u prošlosti, kojim smjernicama treba da se danas vodi, te da nas Kur'an vodi i u budućnost.

Na kraju programa u Ahmedaginoj džamiji, Sakib ef. Peskić je proučio ašare, a Aljo ef. dovu, nakon čega se nastavilo s druženjem u Divanhani Ahmedagine džamije – napisali su iz Mreže mladih MIZ Vitez.