Školska godina 2020./2021. na području SBK-a počet će 7. septembra kazao je, gostujući u Otvorenom programu Radio Viteza, ministar obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta SBK, Bojan Domić.

„Intenzivno vršimo pripreme kako bi početak nastave bio što sigurniji i kako bismo ispunili sve ono što traže krizni štabovi. Neće to biti onako kako je školska godina počinjala ranije, ali neće ni biti onako kako smo završili ovu školsku godinu“, kazao je ministar Domić.

Dodao je kako sa zdravstvenog aspekta, rizici moraju biti što manji i prostor škola mora biti što sigurniji. „Škole su mjesta gdje će na relativno malom prostoru biti puno osoba i sa zdravstvenog aspekta moramo biti što sigurniji. Pravimo protokole dolaska u školu, boravka u školi, ali i povratka kući“, kazao je on.

Roditelji će biti odgovorni za brigu o zdravstvenom stanju djece. Ukoliko primijete bilo kakav simptom, temperaturu, kašalj i sl. ili u obitelji i okolini imaju rizičnih slučajeva, njihova je obaveza ne uputiti dijete u školu. Za tu djecu će biti organizirana online nastava, preko obrazovne platforme. Isto će se primjenjivati i u slučaju djece oboljele od kroničnih bolesti.

I prijevoznici, koji vrše organizirani prijevoz školske djece morat će se pridržavati propisanih mjera o održavanju razmaka među djecom – putnicima, obavezna dezinfekcija ruku i dr.

U samim učionicama, s obzirom da školska odjeljenja nisu velika, provodit će se mjera „jedan učenik u jednoj klupi“.

Prema riječima ministra Domića, i u svim visokoškolskim ustanovama kako u SBK, tako i u drugim kantonima, akademska godina će početi kako je i planirano. „Jedan broj visokoškolskih ustanova će na dio nastavnog procesa primjenjivati model tzv. učenja na daljinu, ali bit će nastave i na fakultetima“, kazao je Domić.

Na upit o nabavci udžbenika, ministar Bojan Domić ponovio je kako će svi učenici osnovnih škola dobiti besplatne udžbenike.

(Radio Vitez)