Sanda Šako je rođena 2006. godine u Novoj Biloj, Bosna i Hercegovina. Članica je kluba borilačkih vještina KBV “Fojnica” već 8. godinu.

Njena prva medalja, njen prvi značajniji uspjeh u ovom sportu bila je zlatna medalja na Internacionalnom “Gand Prixu BiH” 2017. godine.

Takmiči se u raznim kickboxing disciplinama, od Point Fighta, Light Contacta do Kick Lighta. Na svom takmičarskom putu stigla je i do tvrde discipline (Low Kick).

Kroz dugi niz godina uloženog rada i truda, zahvaljujući i njenim trenerima Kenanu Hodziću i Merisu Kurti, uspjela je ostvariti značajne rezultate, te je postala višestruka državna i internacionalna prvakinja.

U protekle dvije godine je ostvarila trenutno svoj najveći uspjeh, zlatnu medalju na Balkanskom prvenstvu u Tešnju 2022. godine, na kojem je sudjelovalo 16 država.

Takmičenje koje ju je dovelo do 19. mjesta na WAKO-rang svjetskoj listi je Evropski kup u Sarajevu 2023. godine, gdje su u polufinalu borila protiv reprezentativke Slovenije i pobijedila rezultatom 3-0. U finalu se susrela sa vrlo iskusnijom protivnicom iz Bugarske, protiv koje je izgubila, ali svejedno osvojila 14.0 poena koji su je doveli do 19. pozicije na WAKO-rang svjetskoj listi .

Planira se kvalifikovati za još neka veća prvenstva i postići još bolje rezultate, u čemu joj želimo mnogo sreće i uspjeha.

KBV “Fojnica” ima dosta kvalitetnih boraca i ovom prilikom Sanda poziva sve zainteresirane da se pridruže njihovom timu.

Fojnica.net