Pluton, za koji se nekada vjerovalo da je deveti planet, otkrio je astronom Clyde Tombaugh u opservatoriju Lowell u Arizoni, piše History.

U postojanje nepoznate, devete planete, prvi je posumnjao Percival Lowell, koji je pretpostavio da kolebanje u orbitama Urana i Neptuna nastaje gravitacijskim djelovanjem nepoznatog planetarnog objekta. Lowell je izračunao približnu lokaciju moguće devete planete, ali bezuspješno je za njim tragao više od desetljeća. Međutim, 1929. godine, korištenjem proračuna Percivala Lowella i W. H. Pickeringa kao reference, potraga za Plutonom nastavljena je u opservatoriju Lowell u Arizoni.

Na kraju, 18. februara 1930. godine Clyde Tombaugh otkrio je sićušnu, daleku planetu koristeći novu astronomsku tehniku fotografskih ploča u kombinaciji s trepćućim mikroskopom. Njegovo otkriće potvrdilo je i nekoliko drugih astronoma, a na rođendan Percivala Lowella – 13. marta 1930., otkriće Plutona javno je objavljeno. Ovaj je datum također predstavljao i godišnjicu otkrića Urana jer je 13. marta 1781. William Herschel otkrio sedmu planetu Sunčevog sistema.

S površinskom temperaturom koja je procijenjena na oko minus 218 stepeni Celzija, Pluton je dobio rimsko ime za boga podzemlja u grčkoj mitologiji. Prosječna udaljenost Plutona od Sunca iznosi oko 6,4 milijardi kilometara, a potrebno je oko 248 godina da Pluton napravi pun krug oko Sunca. Također, Pluton ima najeliptičniju i najnagnutiju orbitu od svih drugih planeta, a u najbližoj točki prema Suncu prolazi unutar orbite Neptuna, osme planete.

Nakon otkrića Plutona, neki su se astronomi zapitali ima li ova planeta dovoljnu masu da može utjecati na orbite Urana i Neptuna. Godine 1978., James Christy i Robert Harrington otkrili su Plutonov mjesec Charon, za koji je utvrđeno da ima promjer od 1186 kilometara, što je više od polovice Plutonovog promjera koji iznosi 2.298 kilometara.

Smatralo se u to vrijeme da Pluton i Charon čine sistem dvostrukog planeta, koji je imao dovoljno mase da izazove kolebanje u Uranovoj i Neptunovoj orbiti. Međutim, u augustu 2006. godine, Međunarodna astronomska unija objavila je da se Pluton više neće smatrati planetom zbog novih pravila koja navode da planete moraju “očistiti susjedstvo oko svoje orbite”. Budući da se Plutonova duguljasta orbita preklapa s Neptunovom, on je tada diskvalificiran iz kategorije planeta.