U Sarajevu je u Homework HUB-u, predstavljena Android aplikacija koja po prvi put u turističku ponudu Sarajeva uvodi Augmented Reality (AR) tehnologiju. Kao direktan cilj prve, ali i narednih faza ovog projekta ističu se poticanje razvoja i obogaćivanja turističke ponude Kantona Sarajevo kroz napredne, moderne tehnologije.

“Za prvu fazu projekta izabrano je šest objekata, Spomenik sarajevskom atentatu, Bijela tabija, Tašlihan, Robna kuća Sarajka, Veliki Sefardski hram i Džamija Havadže Kemaludina. Ciljano smo birali objekte iz različitih perioda historije Sarajeva koji danas više ne postoje. Na njihovom mjestu izgrađeni su drugi objekti i na taj način oni su izgubljeni iz arhitekture grada. Pomoću pomenute aplikacije korisnik će na ekranu svog mobilnog uređaja moći vidjeti njihove 3D prezentacije sa osnovim informacijama o historiji i funkcionalnosti tih objekata. Modeli objekata će se pojaviti preko fizičke mape koja se može nabaviti u Visit Sarajevo info uredima, a odlazak na lokaciju posjetioce nagrađuje dodatnim digitalnim sadržajem”, pojašnjava koncept aplikacije dr. Selma Rizvić, koordinatorica projekta.

AR vodič kroz Sarajevo 5D je orijentiran prema inostranim posjetiocima, ali je ujedno koristan kako domaćim turistima tako i građanima Sarajeva da se upoznaju sa kulturnom historijom grada.

“Augmented reality ili proširena realnost je tehnologija koja virtualne elemente dodaje u stvarni prostor, tako da korisnik kada posmatra okruženje kroz uređaj koji pokreće Augmented reality aplikaciju, vidi sadržaj koji je ubačen u prostor tako da izgleda kao da je zaista tu. Ovo je jedna od brzorastućih tehnologija koja je atraktivna i nudi velike mogućnosti za prikaz sadržaja u prezentacijama kulturnog naslijeđa. Smatram da je naša aplikacija Sarajevo5D upravo lijep primjer kako se to može realizovati. Željno očekujem reakcije javnosti, te se nadam da ćemo imati priliku aplikaciju širiti u smislu dodavanja novih sadržaja iz Sarajeva, ali i uraditi nešto slično za druge gradove naše zemlje”, izjavila je na prezentaciji Ivona Ivković-Kihić.

Za dizajn koncepta i razvoj aplikacije, te kreiranje digitalnog sadržaja zaslužne su dr. Selma Rizvić i mr. Ivona Ivković-Kihić iz istraživačke laboratorije Sarajevo Graphics Group Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, historijske podatke i sadržaj pripremio je Dragan Golubović, a vizuelni identitet i dizajn projekta djelo je Aide Sadžak.

Promotivni video potpisuju Selma Rizvić i Bojan Mijatović, a muziku je komponovao Emir Bukovica. Više informacija o cijelom projektu dostupno je na web stranici www.sarajevo5d.ba.

Trajanje prve faze projekta koja se relizovala u periodu juli 2019. – februar 2020. godine uključivala je razvoj pilot aplikacije uz prikupljanje i kompilaciju informacija o objektima, integracija podataka u aplikaciju, testiranje i lansiranje prve verzije aplikacije.

Razvoj prve faze projekta i ove jedinstvene aplikacije u produkciji 5D-CADD d.o.o. Sarajevo podržala je Turistička zajednica Kantona Sarajevo, a u planu je proširenje sadržaja aplikacije dodatnim digitalnim sadržajima, novim jezicima, a ovisno o interesu javnosti planirane su slične aplikacije i za druge gradove širom Bosne i Hercegovine, poput Mostara, Bihaća, Banja Luke, Dubrovnika i dr.

“AR vodič kroz Sarajevo 5D” dostupan je za Android uređaje u vidu besplatne aplikacije koja se može preuzeti sa Google Play Store-a na linku: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.Sarajevo5D.ARTouristGuide