Tužilaštvo Bosne i Hercegovine 10. juna ove godine zaprimilo je prijavu Mirnesa Ajanovića., lidera BOSS-a zbog sramotne izjave presuđenog ratnog zločinca Darija Kordića.

– Tužilaštvo BiH je dana 10.06., putem elektronske pošte, na e-mail adresu, zaprimilo podnesak- prijavu od g Ajanović Mirnesa. Nakon zaprimanja, prijava je upućena u dalju proceduru, te putem CMS-a data u rad postupajućem tužiocu – rečeno je za portal “Avaza” iz Tužilaštva BiH.

Podsjećamo, predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović jučer je dostavio Tužilaštvu BiH prijavu protiv osuđenog ratnog zločinca Daria Kordića i drugih osoba zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti među konstitutivnim narodima i ostalima iz člana 145a stav (1), (3), (5) i (6) Krivičnog zakona BiH, za šta je određena zatvorska kazna od najmanje tri godine.

U javnosti se pojavio videosnimak na kojem je prikazan Koridć kako sjedi u odabranom društvu i kako govori da bi sve zločine koje je počinio ponovio.

– Pitao me naš prijatelj sa sjevera Hrvatske, naše integralne, je li vrijedilo zatvora, je li vrijedilo rata. Ja sam mu rekao: Sve bih ponovio, ni sekunde ne bih zamijenio, svaka je sekunda vrijedila – izjavio je Kordić, dok su ostale osobe oko njega saučestvovala u izvršenju krivičnog djela sramnim aplaudiranjem.

video
play-sharp-fill

Mnogi su osudili Kordića. Kordić, koji je, između ostalog, osuđen za strašni zločin u Ahmićima, od samog početka bio je u vrhu političkog vodstva bosanskih Hrvata.

Kompletno selo Ahmići je uništeno, ubijeno je 116 civila od kojih su 11 bila djeca.