Reumal Fojnica (Foto: Fojnica.net)

Kompleks Reumala u Fojnici tokom pandemije koronavirusa 2020. godine bio je pred gašenjem, a konkretnim, teškim, ali neizbježnim potezima, je spašen te se njegovo poslovanje vraća u normalno stanje. Uskoro će i radnici koji su proglašeni tehnološkim viškom imati priliku da se vrate na posao.

Reumal Fojnica (Foto: Klix.ba)

Pandemija koronavirusa i tužbe radnika u isto vrijeme su “pogodile” poslovanje Reumala u Fojnici do te mjere da je bio pred zatvaranjem. Potezi uprave podrazumijevale su poduzimanje i ne tako popularnih metoda, a jedna od njih je bila i otpuštanje viška radnika. Sistematizacijom radnih mjesta oko 130 radnika je proglašeno tehnološkim viškom. Trideset njih je prebačeno na druge poslove dok je stotinu njih poslano na biro za zapošljavanje.

Direktor Reumala Alija Mukača u razgovoru za Klix.ba je kazao da je u jednom trenutku sve bilo protiv Reumala, da su tokom pandemije koronavirusa imali samo stotinjak gostiju u objektu, ali da su uz pomoć Vlade FBiH, Općine Fojnica i Vlade SBK prevazišli tu situaciju.

Alija Mukača (Foto: Klix.ba)

“Ipak, morali se pozabaviti i unutrašnjim problemima jer smo imali višak radnika. Imali smo u prosjeku 150 gostiju na 300 uposlenika. Morali smo uzeti gorku pilulu i donijeli smo odluku da posao reorganizujemo u skladu s uslovima tržišta. Težak je to period, nije lako nekome dati otkaz u pandemiji, ali borili smo se s manjkom gostiju. Na svu sreću dolaskom sezone, odnosno juna 2021. godine i poboljšanjem uslova na tržištu i smanjenje uticaja pandemije poboljšalo se poslovanje i prvi put smo u 2021. godini od juna do danas imali optimalnu strukturu broja gostiju i uposlenih. Već je 30-ak radnika vraćeno na posao, otvorenjem banje vratićemo još 50-ak”, kazao je Mukača.

Dodao je da su bili primorani zatvoriti objekt nove bolnice te da su u Reumal primali teške pacijente paraplegije, kvadriplegije i dječije rehabilitacije zbog čega su bili primorani objekte prilagoditi teškim bolesnicima.

Alija Mukača (Foto: Klix.ba)

“Imali smo pritisak i korisnika, ali i medija, zašto ne otvaramo novu bolnicu. Međutim, nismo imali drugog izlaza. U jeku pandemije smo adaptirali određene prostore, otvorili restoran, izvlačili maksimum, a sada radimo i na adaptaciji nove bolnice. To je naša najvažnija aktivnost jer želimo poboljšati uslove boravka ovih korisnika usluga”, izjavio je Mukača.

Kaže kako ne žele otvoriti novu bolnicu dok uslovi ne budu bolji nego kakvi su bili.

“U periodu do kraja maja, možda i ranije, planirano je da bude završena adaptacija nove bolnice (hidroterapija i bazen, smještani objekti, prostori restorana i recepcije) tako da će gosti imati puno bolju i kvalitetniju uslugu”, izjavio je.

Nova bolnica u Fojnici (Foto: Klix.ba)

Pojašnjava da je najveći efekt što će se vratiti značajan broj radnika koji su proglašeni tehnološkim viškom što je i konačni cilj nakon uspostave normalnog poslovanja i povećanja kapaciteta s ciljem vraćanja Reumala na prvo mjesto u BiH.

Mukača je kazao da i poslovi oko tužbi radnika idu planiranom dinamikom, te da su plaće radnika povećane, u prosjeku za 200 KM, što je postignuto stabilizacijom poslovanja i smanjenim brojem uposlenika čime je došlo do manjeg opterećenja na plaće.

Ulaganje u adaptaciju nove bolnice iznosit će više stotina hiljada KM i to bez kreditnih zaduženja, kao rezultat uspješnog poslovanja u drugoj polovini 2021. godine i angažmanu radnika koji su ostali na poslu.

U drugoj polovini 2021. godine prosječan broj zaposlenih je bio oko 210 na kapacitet objekta od 410 ležajeva, dok je u godinama prije pandemije radilo 400 radnika na 520 ležajeva što je utjecalo na nerentabilno poslovanje.

U 2021. godini Reumal je ostvario 99.000 noćenja, što je za 15.000 više od 2020. godine, a 48.000 manje od 2019. godine.