Krizni štab Ministarstva zdravstva Srednjobosanskog kantona (SBK) sastao se danas online putem i na osnovu mišljenja i preporuka kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo, Vladi SBK poslao izvještaj o trenutnoj situaciji i prijedlog mjera koje će kantonalna Vlada razmatrati na sutrašnjoj vanrednoj sjednici.

Situacija, kako stoji u izvještaju i preporukama, koje je potpisao Sead Karakaš, direktor kantonalnog ZZJZ, nije dobra, a prva od predloženih mjera je pooštravanje zabrane kretanja. Tako bi zabrana kretanja, ukoliko Vlada, očekivano, sutra donese odluku, bila od 21 sat, umjesto od 23, kako glasi odluka na snazi.

Osim te, neslužbeno saznajemo, u prijedlogu mjera stoji i pooštravanje odluke o zabrani okupljanja. Struka tako traži da smanji broj od 30 ljudi, koliko ih se trenutno može okupiti na jednom mjestu.

Također, bilo je govora da će ugostiteljski objekti moći raditi u slučaju ako imaju terasu na otvorenom.

Navedeno je da su predložene mjere direktni rezultat trenutnog epidemiološkog stanja, a očekuje se da za početak Vlada usvoji rigorozniju odluku o zabrani kretanja, a da će se pratiti stanje.

Ukoliko ono ne bude dobro, aktivirale bi se i ostale mjere.

U svakom slučaju, odluka će biti donesena sutra.