Njemačka ambasadorica u Bosni i Hercegovini Margret Uebber obratila se bosanskohercegovačkoj javnosti, putem video poruke, povodom stupanja na snagu novog njemačkog zakona o useljavanju stručnog kadra, predstavivši nekoliko novina i osnovnih crta ovog zakona.

Ambasadorica Uebber je podsjetila da 1. marta 2020. godine na snagu stupa novi njemački zakon o useljavanju stručnjaka. Zakon o useljavanju stručnjaka dopunjava i proširuje postojeće odredbe o useljavanju u Njemačku.

– Ovim zakonom se konkretno uspostavlja temelj za uređeno i održivo doseljavanje stručnog kadra. Primjenjivat će se u svim stručnim oblastima. Posebno se traži stručni kadar u tzv. MINT- zanimanjima, to su zanimanja iz oblasti matematike, informatike, prirodnih nauka i tehnike, ali i za zanate postoje mnogobrojne mogućnosti – navela je ambasadorica Uebber.

Pojasnila je da se ovaj novi zakon odnosi na državljane svih zemalja širom svijeta, nije ograničen na određeni regionalni prostor ili grupu zemalja. Namijenjen je kvalifikovanim radnicima. To su osobe koje imaju visoku školsku spremu ili stručnu kvalifikaciju.

– O stručnoj kvalifikaciji govorimo onda kada se za odgovarajuće referentno zanimanje u Njemačkoj zahtijeva stručno školovanje koje traje minimalno dvije godine. Dakle, onaj ko ima visokoškolsko obrazovanje ili stručnu kvalifikaciju, koja je priznata od zvanične njemačke službe i pri tome može dokazati da ima garanciju poslodavca za radno mjesto, može u Njemačkoj ambasadi podnijeti zahtjev za vizu za rad u Njemačkoj. Dakle, prvo priznavanje kvalifikacije, potom viza – istaknula je ambasadorica Uebber.

Dodala je da to također znači da će za zapošljavanje u Njemačkoj i ubuduće trebati viza.

– Primalac zahtjeva za vizu je dakle nadležna njemačka ambasada, u slučaju Bosne i Hercegovine to je Njemačka ambasada u Sarajevu. One osobe koje nisu obuhvaćene zakonom o useljavanju stručnjaka, mogu i ubuduće svoj zahtjev za vizu podnositi prema pravilu za zemlje zapadnog Balkana. Ovo pravilo će zasad ostati na snazi, prema sadašnjim saznanjima do kraja 2020. godine. Povrh toga, Savezna vlada će o tome donijeti odluku u toku ove godine. Ovim kratkim pregledom Vam naravno ne mogu razjasniti sve pojedinosti novog zakona – kazala je ambasadorica Uebber, saopćeno je iz Ambasade Savezne Republike Njemačke u BiH.