Povodom 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u srijedu 26. februara u Narodnom pozorištu u Tuzli održana je Akademija koju je organizovao Medžlis Islamske zajednice Tuzla u saradnji sa Behram-begovom medresom, Institutom za društvena i religijska istraživanja, Bibliotekom “Behram-beg” i Bošnjačkom zajednicom kulture “Preporod” TK.

Gost predavač koji se obratio ovim svečanim povodom bio je akademik prof. dr. Suad Kurtćehajić.

U vrijeme kada su učestali udari na postojanje, nezavisnost i državnost Bosne i Hercegovine, na bosanski jezik i sve ono što se veže za njega akademik prof. dr. Suad Kurtćehajić je u svojoj besjedi istakao važne činjenice koje nedvojbeno potvrđuju i postojanje, ali i nezavisnost naše domovine.

Akademik prof. dr. Suad Kurtćehajić u uvodnom dijelu obraćanja o putu Bosne u nezavisnost dao je kraći presjek historije Bosne i Hercergovine kako bi okolnosti koje su dovele do nezavisnosti naše domovine stavio u kontekst tadašnjih i današnjih tokova.

– Na Bosnu se napada brojnim lažima, a da bi se Bosna branila trebaju se znati samo činjenice i istinite stvari o Bosni i Hercegovini. Ako pogledamo historijski unazad Nada Klaić, hrvatska historičarka, je postavila tezu da je Bosna i Hercegovina bila najranija srednjovjekovna država prije svojih susjeda. Vjerovatno je to razlog zašto ona nikad nije ušla u Hrvatsku akademiju nauka i umjetnosti, kazao je akademik Kurtćehajić.

Kroz niz historijskih činjenica akademik je pojasnio da nikad nijedan srpski vladara nije vladao Bosnom, a bosanski vladari su vladali Srbijom, dodajući da je Bosna nadživjela carstva, kraljevine i države, koji su nestali na ovom području, a Bosna ostade.

U toku svog inspirativnog izlaganja prof. dr. Kurtćehajić dotakao se i kolektivne odgovornosti i paralelne svijesti, gdje političari manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS veličaju ratne zločince, a studenti u istom izražavaju ponos jer žive i uče u studentskom domu koji nosi ime osuđenog ratnog zločinca.

– Imamo lijepu zemlju, Bog nam je sačuvao i moramo znati istinu o njoj i znanjem je braniti od onih koji je napadaju. Učite o Bosni, usmjerite se ka znanju, stičite to znanje, učite svoju djecu da grade znanje na znanju o Bosni, jer nikad ne može biti tolika snaga u onim koji razbijaju Bosnu, kolika u onim koji vole Bosnu, zaključio je Kurtćehajić.