Na današnjoj 13. vanrednoj sjednici Federalnog štaba civilne zaštite izmijenjena je dosadašnja naredba o obustavi rada u djelatnosti trgovine na području Federacije BiH.

Novom naredbom izuzimaju se trgovine kućanskim aparatima, bijelom tehnikom i trgovine namještaja uz osiguranje protoka kupaca i klijenata na način da se omogući potrebna socijalna distanca od najmanje jedan i po metar između osoba, uz poštivanje ostalih higijensko-epidemioloških mjera.

Od naredbe o obustavi rada izuzete su i benzinske pumpe, trgovine autodijelova, autoservisi i autopraonice.

Na području Federacije Bosne i Hercegovine rad je dozvoljen trgovinama prehrambenih proizvoda, prodavnicama higijenskih proizvoda, ribarnicama, mesnicama, apotekama, specijalizovanim prodavnicama medicinskih, veterinarskih proizvoda i opreme, trgovinama repromaterijala, poljoprivrednim apotekama, benzinskim pumpama, kioscima, pekarama, hemijskim čistionicama, specijalizovanim prodavnicama za prodaju ortopedskih i drugih pomagala, specijalizovanim prodavnicama dječije opreme, prodavnicama hrane za životinje, prodavnicama građevinskog, vodovodnog i elektro materijala, logističkim i distributivnim centrima hrane, pića i higijenskih proizvoda, veledrogerijama, knjižarama, trgovinama autodijelova, autoservisima i autopraonicama, prodavnicama kućanskih aparata i bijele tehnike, te trgovinama namještaja.

Naredbe od zabrani rada donesene su s ciljem spriječavanja širenja zaraze u ovom kantonu.

Na građane se apeluje da izbjegavaju bespotrebno izlaženje i kontakt s drugim osobama, a ukoliko moraju da drže socijalnu distancu, te nose zaštitne rukavice i maske.