Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica kroz svoj rad pruža podršku u ostvarivanju prava raseljenih lica, izbjeglica i povratnika u Bosni i Hercegovini i u iseljeništvu, na način da ih informira o njihovim pravima i postupku ostvrivanja prava.

Značajna aktivnost koju Ministarstvo provodi je mapiranje kuća i stanova u Entitetu Republika Srpska koji su u vlasništvu osoba porijeklom sa područja Entiteta Republika Srpska a koji su usljed ratnih dejstava u periodu 1991-1995 godine napustili svoje domove ili su protjerani, kao raseljena lica na prostoru Entiteta Federacija Bosne i Hercegovine ili u iseljeništvu.

Cilj mapiranja kuća i stanova je utvrđivanje potreba raseljenih lica, izbjeglica i povratnika koji se veže za stambenu jedinicu u kojoj je stanovao 1991. godine. Na osnovu prikupljenih podataka Ministarstvo će kreirati kvalitetnu bazu podataka koja će sadržavati sve informacije potrebne za planiranje programa i projekata od koji će korist imati raseljena lica, izbjeglice i povratnici u Bosni i Hercegovini i iseljeništvu.

Trenutno se vrši mapiranje kuća i stanova povratnika u Entitet Republika Srpska.

Obzirom da ne raspolažemo podacima za dio populacije koji se trenutno nalazi sa prebivalištem u iseljeništvu, Ministarstvo je kreiralo web aplikaciju u koju se mogu registrovati svi vlasnici i zakonski nasljednici vlasnika kuća i stanova porijeklom sa područja Entiteta Republika Srpska a koji su usljed ratnih dejstava u periodu 1991-1995 godine napustili svoje domove, a trenutno su sa prebivalištem u iseljeništvu.

Kontakt osoba: Ševka Palo E-mail: [email protected]

Ovdje možete registrovati svoje domaćinstvo i članove Vašeg domaćinstva:
http://195.222.48.146/registracija/objekat.php