U Fojnici je pazarni dan od davnina srijedom, i nakon što je Zelena pijaca ponovo otvorena i počela da radi u vrijeme pandemije, penzioner Safet Aletić 100% civilni invalid iz naselja Ostružnica u Fojnici je prekjučer na pijaci našao ceker crveni na cesti u kojem su bili blokovi i 2.700 KM.

Nakon što je našao ceker sa novcem odmah se počeo raspitivati čiji bi mogao biti. Pronalazača cekera smo našli u Fojnici u restoranu „Central“ gdje je malo došao da odmori jer je bio u „Domu zdravlja“ podigao lijekove za sebe i ženu. Ima bolesnu suprugu i dva sina nezaposlena.

-Ja sam pošao na pijacu da vidim i da nešto i kupim. Mjesec je ramazana i dolazi nam bajram pa da nešto kupim. Idem i vidim crveni ceker na cesti zgužvan, uzmem ga kad vidim imaju neki blokovi i novac. Kažem jednom trgovcu na tezgi Zelene pijace da sam našao ceker, blokove i novac kaže mi on sačekaj možda se neko javi ako ne idi u Policijsku stanicu i prijavi. Rekao sam jednoj poznanici Suadi da ako ko tražio ceker kaže da je kod mene. Isto sam rekao još dvjema ženama. Pošao sam u PS da predam kad zvoni mi telefon, pita jedan trgovac na tezgi pijace, gdje sam evo javio se vlasnik cekera, kažem gdje sam i sačekam, kaže Safet.

– Dolaze dva čovjeka iz naselja Pločari ovaj što je vozio čovjeka koji je izgubio ceker pare i blokove i taj koji ga je vozio u Fojnicu. Kad mi je rekao šta ima u cekeru, dao sam mu ceker, pare i blokove. Rekao sam mu da broji, bilo je 2.700 KM i tri bloka, a taj čovjek je skupljao zekjat i vitre, a treći blok vjerovatno dobrovoljni prilozi za džemat u Pločari polju Fojnica, rekao mi je nemam šta brojat, da si htio uzeti mogao si sve uzeti. Taj što ga je dovezao do mene, Daćo kaže ovo ti je kao da si išao na hadž. Prisutni ljudi kažu daj čovjeku nešto na kafu, nisam uzeo niti bi uzeo jer je mjesec ramazana, Fuad koji je izgubio ceker, pare i blokove mi je rekao vidimo se poslije ramazana – kaže Safet.

Tako su me roditelji odgojili, takav sam i ja i moja porodica a svaka marka mi je važna, kupujem lijekove, tri diplome medicinske imam u kući, sinovi ne rade, žena dijabetičar a ja 100 postotni civilni invalid. Krenuo sam od sebe, znam kako je kad se izgubi ovako kad sam bolestan čovjek. Ja to ne bih uzeo kada ne bi imao šta da ručam. Imam troje djece, troje unučadi i nema para za koje bi ja to uzeo sebi, a plus ramazan u toku i dolazi nam Bajram, ja to vratio i mislim da bi to trebao svaki čovjek uraditi kao i ja što sam uradio, kaže Safet Aletić.

Tekst/Foto: H. Čukle