Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je prema općinama uputilo dopis kojim se poljoprivredni proizvođači pozivaju da dostave račune koje dobiju prilikom kupovine sjemena, kako bi ostvarili poticaj za predstojeću sjetvu.

Odličan program i za svaku pohvalu, naravno!

Međutim, ova podrška, na žalost, neće obuhvatiti one proizvođače kojima je ovaj vid pomoći zasigurno najpotrebni, a to su tzv. “sitni proizvođači”, odnosno seoski domaćini od kojih mnogi nemaju mogućnost kupovine mineralnog đubriva kao ni sjemena, a o sredstvima zaštite koja su izuzetno skupa da ne govorimo.

U ovu kategoriju također neće ući ni “mali poljoprivrednici” plasteničke proizvodnje, kojih ima zaista mnogo, koji sadni materijal nabavljaju od neregistrovanih proizvođača, pa samim tim nemogu dobiti ni račun za kupljeni rasad.

Kao primjer navodim, da na jedan plastenik od 100 m kvadratnih ide 400 – 500 sadnica, u zavisnosti koja kultura je u pitanju, a cijena kontejnerske sadnice se kreće od 0,50 – 0,80 KM po komadu, što u konačnici iznosi 300 – 400 KM po plasteniku.

Mišljenja sam da Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, preko općinskih službi, mora iznaći način da pomogne ovoj kategoriji proizvođača.