U Općini Fojnica je 13.03.2020. održana radna sjednica Općinskog štaba civilne zaštite, kojoj su prisustvovali osim Komandanta Štaba Sabahudina Klisure i načelnika Alena Cvjetkovića, i predsjedavajuća Općinskog vijeća Fojnica Vanja Oroz Jukić kao i predstavnici civilne zaštite, DVD Fojnica, Crvenog križa, Policijske stanice Fojnica, Doma zdravlja Fojnica, JKP Šćona i ŠPD Donji Vakuf.

Prije rasprave o predloženom dnevnom redu za ovu sjednicu, bilo je riječi o koronavirusu, trenutnoj situaciji na području općine Fojnica te mjerama prevencije virusa.

Predstavnici Doma zdravlja Fojnica su ovom prilikom iznijeli problem da se građani koji dolaze iz područja pogođenih virusom ne prijavljuju, te su apelirali na sve građane koji imaju saznanja o ovim osobama da iste prijave nadležnim institucijama.

Štab civilne zaštite u narednih petnaest dana će biti u pripravnosti 24 sata, a na sastanku su donesene i naredbe.

Naime, shodno preporukama Ministarstva zdravstva Federacije BiH i ostalih nadležnih institucija vezano uz javna okupljanja, pijaca neće raditi u narednih petnaest dana.

Također, upis djece koji je planiran od ponedjeljka se odgađa do daljnjeg.

Dalje, pojačat će se mjere higijene i dezinfekcije u javnim ustanovama.

Nakon ove vanredne tačke dnevnog reda, usvojen je i Plan utroška sredstava CZ za 2020, primljene su k znanju informacije o Programu razvoja zaštite i spašavanja od prirodnih nesreća i uspostavi Operativnog centra. Također bilo je govora o Odluci o naknadama u vatrogastvu te Planu preventivnog djelovanja i informaciji Kantonalne uprave CZ.