Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović prisustvovala je danas sastanku direktora osnovnih škola, u povodu rekonstrukcije i opremanja kabineta za biologiju, hemiju i fiziku. Cilj je unapređenje infrastrukture u školama i stvaranja boljih uslova za učenike i uposlenike.

Ministrica Hota-Muminović je istaknula da je značajno djeci i njihovim nastavnicima omogućiti najbolje uslovi za učenje i prenošenje znanja.

“U opremljenim i rekonstruisanim kabinetima za prirodne nauke – za biologiju, hemiju i fiziku, nastavnici će odgojiti i edukovati naše buduće naučnike”, kazala je on.

Sastanku su prisustvovali direktori 37 osnovnih škola, koje broje više od 20.000 učenika. Ministarstvo za odgoj i obrazovanje ukupno uložilo je u drugoj fazi 3.911.000 KM, za rekonstrukciju i opremu kabineta biologije, hemije i fizike na području Kantona Sarajevo.

U prvoj fazi tog projekta, u 2022. i 2023. godini, iz budžeta Kantona Sarajevo izdvojeno je oko pet miliona KM. Od toga četiri miliona KM za opremu kabineta za 25 škola i milion KM na investiciono održavanje kabineta biologije, hemije i fizike u 18 škola.

Implementator projekta u prvoj fazi bio je UNDP. Ovo je druga, završna faza projekta nakon koje će 66 osnovnih škola s područja Kantona Sarajevo dobiti opremljene kabinete za biologiju, hemiju i fiziku, saopćila je Služba za protokol i press KS.