Maturanti srednjih škola u Kantonu Sarajevo početkom mjeseca su završili s nastavom, a onima koji se odluče za daljnje obrazovanja slijedi upis na visokoškolske obrazovne ustanove.

Proces upisa ove godine bit će malo drugačiji u odnosu na prethodne, zbog pandemije koronavirusa zbog koje se i cijeli nastavni proces morao prilagoditi i odvijati online.

Prema riječima Anisa Krivića, ministra obrazovanja, nauke i mladih KS, upis na fakultete u KS, odnosno Univerzitet u Sarajevu, prvi put će se odvijati online.

– Prije nekoliko dana održan je sastanak u organizaciji Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade, gdje su prisustvovali predstavnici Univerziteta u Sarajevu. Tema je bila online upis, što će svakako olakšati upis na fakultet. To je aktivnost koja je pripremama već duže vrijeme i sad je došlo da se to i realizira, tako da će taj online upis na visokoškolske ustanove biti kao kruna tog prethodnog rada – kazao je Krivić.

Dodao je kako iza toga stoji veliki posao ljudi iz ministarstva, koji su online upis i omogućili budućim studentima.

– Također, ovaj vid upisa sužava i prevenira zloupotrebe. Univerzitet u Sarajevu je prije nekog vremena održao vanrednu sjednicu Senata gdje su zauzeli stav kada je riječ o upisu na visokoškolske ustanove. Oni će ubrzo raspisati poziv za upis. Na koji način će realizirati prijemne ispite, ovisi od epidemiološke situacije, ali mi se čini da se neće organizirati prijemni ispiti za sve one organizacione jedinice gdje to nije neophodno. Za one organizacione jedinice gdje je prijemni ispit neophodan, mislim da će UNSA isti realizirati, ali naravno poštujući epidemiološke mjere – istakao je ministar.

Što se tiče upisa u srednje škole, on će se također odvijati online, kao što je to i do sada bio slučaj.

– U ovom trenutku očekujemo odluku Vlade o upisu i kriterijima, na tome se radi, nakon čega ćemo poslati obavijest školama i javnosti. Također, javnost će blagovremeno biti upoznata o terminima i načinu upisa. Očekujemo odluku sredinom šestog mjeseca – kazao je naš sagovornik.

Objasnio je kako online upis podrazumijeva vrlo lagan i jednostavan upis u srednju školu putem interneta.

– To je sistem koji smo mi razvili ovdje u KS, koji je vrlo efikasan i koji smanjuje stres, ali i mogućnost zloupotrebe kada govorimo o upisu u srednje škole. Tek po prijemu u septembru učenici donose ostalu dokumentaciju koja je neophodna za upis, a to podrazumijeva svjedočanstvo, rodni list, diplomu i prijavnicu – kazao je Krivić.