Dok traje život, traje i učenje. Prva društvena stepenica na svakom dijelu naše planete je obrazovanje, a nosioci procesa obrazovanja su učitelji koji mlade vode kroz obrazovni proces.

Njihov značaj je od izuzetne važnosti na hijerarhiji društvenih procesa. Ulažu svu svoju vještinu i strpljivost u razvoj mladih. Ulažu napor da razviju osjećaj vrijednosti i jaku ličnost koja će uspješno participirati u kreiranju vlastitog i života svoje sredine. Neumorno rade na sklapanju svih djelića slike u trouglu: učenje – nastavnik – učenik.

Posvećenost koju ulažu u djecu je nemjerljiva. Ulog emocija, pored pružanja znanja i vještina, su lični ulozi bez kojih proces obrazovanja ne bi bio na razini dječijeg interesa za sticanje novih sfera u koje ih obrazovni proces vodi.

Učitelji su realizatori izreke: “Kad radimo nešto iz ljubavi, mi u stvari ne radimo”. U direktnom sučeljavanju učitelj – učenik, pored prenošenja znanja i vještina, prenosi se i niz emocija u zajednički provedenom vremenu. Zajednički proživljavaju sva stanja i sve promjene koje se događaju u njima samima kao i u društvenoj sredini nastojeći iz svega izvući ono najbolje, kako za pojedinca tako i za društvo u cjelini.

Dan učitelja je dan kad im se odaje posebno priznanje za kompleksan, zahtjevan i odgovoran rad.

Svi koji su svoj profesionalni poziv usmjerili ka odgojno obrazovnom procesu ovih i generacija koje dolaze, veliko hvala za trud koji ulažu u njih nastojeći ih oblikovati u što kvalitetnije građane, spremne da se nose sa svim izazovima koja se postavljaju pred njih.