Na ovogodišnjoj Balkanijadi koja je održana u Varni (Bugarska), naši učenici su još jednom zablistali, osvojivši dvije srebrne i tri bronzane medalje, te jednu pohvalu.

Srebrne medalje su ovojili Vuk Janković i Harun Alibegović, dok su bronze osvojili Benjamin Mujkić, Andrej Krčmar i Ahmed Spahić. Pohvalu je osvojio Abdullah Fehratbegović.

Ekipno smo zauzeli 4. mjesto, čime smo izjednačili dosadašnji najbolji rezultat iz 2017. godine. Ispred nas su Turska, Rumunija i Bugarska, dok su iza nas ostali Srbija, Sjeverna Makedonija, Grčka…

Zadovoljstvo nam je objaviti da će se naredne godine Balkanska matematička olimpijada po prvi put održati u Bosni i Hercegovini, i to u Sarajevu! Organizatori BMO 2025 su Udruženje matematičara Kantona Sarajevo i Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo.

Lideri ekipe su bili Zenan Šabanac i Goran Janković, dok je u pratnji ekipe bila profesorica Senada Kalabušić, predsjednica Organizacionog odbora za BMO 2025, kako bismo se što bolje pripremili za organizaciju predstojeće Balkanijade.

Čestitamo učenicima i liderima, te im želimo puno sreće u budućnosti!

(UM KS)