Muhamed Numanović, učenik trećeg razreda Richmond Park Međunarodne srednje škole u Tuzli i Miodrag Ostojić, bivši učenik Tehničke škole “Mihailo Pupin”, a trenutno student, osvojili su bronzane medalje na 54. Međunarodnoj olimpijadi iz fizike koja je protekle sedmice održana u Isfahanu, Iran.

Na 54. Međunarodnoj olimpijadi iz fizike, koja je okupila mlade fizičare iz 46 država svijeta, Bosnu i Hercegovinu predstavljali su: Mihailo Bogdanić (Gimnazija Banja Luka), Muhamed Numanović (Richmond Park Međunarodna srednja škola Tuzla), Miodrag Ostojić (Tehnička škola „Mihailo Pupin“), Filip Krištić (Druga gimnazija Sarajevo) i Nedim Begović (Koledž Ujedinjenog Svijeta Mostar).

U pratnji učenika bili su Bojan Kovačević, Kenan Saračević i Benjamin Fetić.

Miodrag Ostojić i Muhamed Numanović osvojili su bronzane medalje, dok je Nedim Begović osvojio pohvalu. Ovi izvanredni rezultati potvrđuju kvalitet obrazovanja i talenat mladih fizičara iz Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Richmond Park Schools Tuzla.

Olimpijada je obuhvatala testove u izradi eksperimentalnih i teorijskih zadataka, koje su trajali po pet sati. Pored takmičarskog dijela, učesnici su imali priliku posjetiti kulturne i historijske znamenitosti Isfahana.

Bosna i Hercegovina učestvuje na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike od 1996. godine i kontinuirano postiže zapažene rezultate.

Muhamed Numanović je 2022. godine, kao učenik I razreda učestvovao na Međunarodnoj olimpijadi i tada osvojio pohvalu, četvrtu nagradu. 2023. godine plasirao se i učestvovao na Evropskoj olimpijadi u Njemačkoj i osvojio bronzanu medalju. Iste godine odlazi na Međunarodnu olimpijadu u Japan i osvaja bronzanu medalju. 2024. godine plasira se i učestvuje na Evropskom takmičenju u Gruziji i osvaja bronzanu medalju.

Iste godine učestvuje na Međunarodnom takmičenju iz fizike u Iranu osvaja bronzanu medalju. Kontinuitet ovakvog uspjeha iz fizike nije pošao za rukom nikome od 1996. godine.