Mostarski studenti sa Fakulteta informacijskih tehnologija, kao tim MIMEA, učestvovali su u finalu prestižnog takmičenja u primjeni savremenih tehnologija u implementaciji inovativnih rješenja, The Imagine Cup 2023.

Tim MIMEA su činili studenti: Vedad Traljo, Lana Mustafić, Selma Memić i Haris Gušić, sa svojim mentorom, prof. dr. Denisom Mušićem.

Njihov projekat, koji će vas sigurno inspirirati i oduševiti, je pametno ogledalo koje je napravljeno na Raspberry PI, povezano sa Azure uslugama. Ovo pametno ogledalo ima za cilj da pomogne ljudima koji pate od demencije i Alzheimerove bolesti, te da omogući monitoring opšteg zdravstvenog stanja starije osobe.

Kako su obrazložili, nakon što osoba stane pred ogledalo, ogledalo prepoznaje lice te automatski učitava odgovarajući korisnički profil.

“U desnom uglu ogledala se nalazi fotografija korisnika na osnovu koje se mogu učitati i različite fotografije korisnika iz mladosti, korisnika sa dragim osobama i slično. Na gornjoj lijevoj strani je lista lijekova koje korisnik mora da popije i njihove satnice. Desna strana ogledala je rezervisana za module čiji je zadatak smanjenje potencijalnih anksioznih napada”, istaknuto je.

Koristeći glasovni asistent, korisnik, kako su kazali, može tražiti od ogledala da reprodukuje specifičnu muziku, pretraži informacije na internetu, vodi prirodan razgovor, pozove blisku osobu.

“Lijeva strana Mimea ogleda je fokusirana na medicinski aspekt praćenja glukoze, pritiska i pulsa. Upravljanje terapijama te monitoring stanja korisnika je u nadležnosti medicinskog osoblja, pri čemu bi sve kritičnije promjene posmatranih vrijednosti alarmirale medicinsko osoblje”, dodaju.

“Mimea pametno ogedalo je trenutno u procesu patentirannja. Projekat je ujedno i prvo pametno ogledalo namijenjeno za zdravstvene svrhe, a i najjeftinije ogledalo ovog tipa na cijelome svijetu, koja su inače oko 300 dolara, dok je naše oko 90”, naglasio je Vedad za portal Fojnica.net.

Njihov projekat predstavljen je i kao keynote na ovogodišnjoj MS Community konferenciji.

Napominjemo da je Mimea bila jedina ekipa iz Europe, pored Velike Britanije, koja je bila u finalu ovog značajnog takmičenja.

Na Imagine Cupu je učestvovalo nekoliko stotina ekipa iz cijelog svijeta. Mimea je bila među šest najboljih ekipa.

Čestitamo našem Vedadu, svim ostalim studentima tima Mimea, te njihovom profesoru mentoru na ovom velikom uspjehu!