Ministarstvo obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta SBK je 07.04.2020. objavilo saopćenje za roditelje/staratelje za upis djece u prvi razred školske 2020/2021. godine.

U saopćenju, između ostaloga, stoji:

Upis djece u osnovne škole u Srednjobosanskom kantonu za školsku 2020/2021. godinu obavit će se u periodu od 06.04. do 30.04.2020. godine i to putem poziva koji će osnovne škole u Srednjobosanskom kantonu objaviti na svojim internet stranicama sa potrebnim informacijama vezanim za upis.

Prijavljivanje djece će se vršiti elektronskim putem dostavljanjem popunjenog prijavnog obrasca.

U prvi razred školske 2020/2021. godine će se upisati djeca koja do 01.06.2020. godine navršavaju 6. godina života, u skladu sa Zakonom, uz pismeni zahtjev roditelja/staratelja djeteta i preporuke Komisije za upis učenika u prvi razred, koja može dopustiti da obavezno školovanje počinje jednu godinu ranije ili kasnije ako je to u najboljem interesu djeteta, uz saglasnost Ministarstva.

O terminu dostavljanja ostale dokumentacije za upis u prvi razred u skladu sa Zakonom i tačnim datumom utvrđivanja indikatora psihofizičke zrelosti djece za upis u prvi razred, škola je u obavezi pravovremeno vas obavijestiti putem web stranice, email-a, telefonski, poštom isl.

Pozivamo roditelje da blagovremeno izvrše ovu svoju zakonsku obavezu kako bi škole imale dovoljno vremena da se kvalitetno pripreme za prijem prvačića i početak nove školske godine, za koju se nadamo da će početi u normalnim uslovima i okolnostima.

Kompletno saopćenje za roditelje/staratelje za upis djece u prvi razred školske 2020/2021. godine pročitajte u prilogu.