Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović donio je novu Instrukciju kojom se određuju novi uslovi obavljanja namaza u džamijama i obavljanje predstojećeg bajram-namaza.

Između ostalog, navedeno je da se u džamijama klanjaju samo farz namazi, radi što kraćeg zadržavanja vjernika u zatvorenom prostoru. Isto pravilo važi i za džuma namaz. Hutbu ograničiti na pet do sedam minuta, a dovu odmah učiti poslije farza.

Sabah namaz na dan Kurban bajrama u džamiji će klanjati samo imam i članovi džematskog odbora, dok će ostale džematlije doći samo na bajram namaz.

Džamiju otvoriti 15 minuta pred bajram-namaz i provesti sve mjere zaštite.

Naloženo je otkazivanje masovnih bajramskih svečanosti i prijema, kao i drugih vjerskih manifestacija.

Sve navedene mjere će se primjenjivati i nakon bajramskih dana ukoliko epidemiološke prilike to budu zahtijevale.

Glavni imam uz saglasnost nadležnog muftije može u pojedinim mjestima poduzeti dodatne mjere u skladu sa epidemiološkom situacijom.

Bajram-namazu ne smije prisustvovati osoba koja je pozitivna na koronavirus, koja je bila u kontaktu sa pozitivnom osobom, koja ima bilo kakve simptome respiratorne infekcije, kojoj je određena samoizolacija ili je u redovnom kontaktu s osobom koja je u samoizolaciji.

Za ulazak u džamiju potrebno je imati i pravilno nositi masku, izbjegavati fizički kontakt i držati distancu, koristiti vlastitu sedžadu koja je prethodno dezinficirana, a obuću odlagati u pojedinačne kese.

Također, ukoliko uslovi dozvoljavaju klanjanje je potrebno organizovati na otvorenom, a čestitanje treba obaviti bez fizičkog kontakta uz distancu. Džematski odbori su dužni angažirati redare koje će pratiti poštovanje mjera.

Kompletnu Instrukciju Reisu-l-uleme možete pročitati u nastavku.