U Kino sali Fojnica će 19. i 20.12.2022. godine (ponedjeljak i utorak) u 19,30 sati, biti prikazan film “AMANET”. Neke od scena iz filma snimane su u našoj Fojnici.

Cijena karte: 5 KM

Kartu možete kupiti u samoposluzi “PRIMA” Fojnica.

O filmu

“Amanet” je komedija koja govori o posebnom prijateljstvu, kulturi i amanetu kojeg ostavljamo nekome te bitnosti onog “našeg” u današnjem utjecaju zapada. Reditelj Mirza Begović je ranije kazao da je ovaj film ustvari ispunjene njegovog dječačkog sna kojeg sa velikim oduševljenjem predstavlja bh. publici kao relaksaciju i bijeg od današnjeg vremena u vrijeme kada su se njegovale istinske vrijednosti.

Priča počinje u malom selu u srednjoj Bosni 1989. godine kada se Asad, momak od 25 godina, vraća sa školovanja u želji da se oženi svojom ljubavi iz djetinjstva. Ne znajući da njegov sin već ima bračne planove, otac Agan, dogovara brak svoga sina sa ocem druge djevojke koju Asad i ne poznaje. Nakon iznenadne očeve smrti cijelo selo počinje podsjećati Asada na njegov amanet ocu, a do tada dosadna svakodnevnica u selu, postaje dinamično i komično razotkrivanje svih likova i njihovih individualnih priča.

U filmu glume: Zlatan Školjić, Iva Filipović, Nusmir Muharemović, Faketa Salihbegović Avdagić, Adem Smailhodžić, Irfan Kasumović, Mugdim Avdagić, Emina Muftić, Sabina Kulenović, Faik Salihbegović, Dževad Hasanbegović, Emrah Halilović, Tihana Miličević, Almir Nakić, Lamija Muminović i drugi.

Film je producirala produkcijska kuća Hudhud pro u koprodukciji sa AmfiTeatrom Busovača i Preporodom Busovača, a osim Mirze Begovića kao scenariste i reditelja, fotografiju i montažu na filmu je radio Nevres Softić, koscenarista na filmu je Nijaz Begović, dok originalnu muziku za film potpisuju Ahmet Šabić i Eldin Huseinbegović. Kamera i dron operater na filmu je Ajdin Hasanić, a isti je sniman u selu Podstijena u Busovači.

IZVORNO IME: Amanet | REDATELJ: Mirza Begović | ŽANR: komedija
TRAJANJE FILMA: 91 min | GODINA: 2022 | DRŽAVA: Bosna i Hercegovina

Pjesma iz filma “AMANET” | Nit što spaja
Izvođač: Mirsada Mekić | Muzika i aranžman: Ahmet Šabić | Tekst: Nijaz Begović