Upoređujući podatke iz naše zemlje i uzimajući u obzir datum registracije prvog zaraženog novim koronavirusom, možemo reći da se situacija smiruje, kazala je predsjednica Sekcije epidemiologa FBiH, prof. dr. Zarema Obradović.

Dodala je da se osjeti blago smirivanje, ali da je još preteško reći jesmo li na samom kraju pandemije.

– Podaci su posljednjih dana poprilično uravnoteženi, ali treba naglasiti da u danima kad imamo veći broj testiranja, veći je i broj zaraženih. Zaista nemamo drastičnih skokova koje je imala i ima susjedna Srbija i iz tih razloga možemo biti zadovoljni – istakla je Obradović.

Prema njenim riječima, posljednji podaci iz laboratorija pokazuju da će povišena temperatura djelovati nepovoljno na virus.

– Posljednjih dana imamo poprilično visoku temperaturu za ovo doba godine, tako da je moguće da će i taj utjecaj imati efekta. Ipak, prije svega treba pohvaliti građane BiH koji zaista u većini slučajeva poštuju mjere kriznih štabova – poručila je Obradović.
Profesorica Obradović istakla je da je više faktora dovelo do povoljnijeg stanja koje danas imamo u našoj državi.

– Možemo biti zadovoljni ovakvim stanjem i nadati se da će se u skorijoj budućnosti održavati linearni tok krive dok ne dođe do njenog opadanja – pojasnila je Obradović.