William Golding je za vrijeme 2. svjetskog rata bio poručnik Kraljevske mornarice Ujedinjenog Kraljevstva. Služeći u mornarici, suočavao sa zvjerstvima čovječanstva. U toku Hladnog rata, kada su svjetske supersile prijetile jedna drugoj nuklearnim uništenjem, bio je prisiljen preispitati same korijene ljudske prirode i nasilja. Ova razmišljanja inspirisala su njegov prvi roman: “Gospodar muha”. Čini se da istraživanje prirode nasilnosti čovjeka i stalno vaganje čovječanstva između ljudskog saosjećanja i zvjerskih nagona nije stvar historijskih previranja nego konstanta; vječna borba i preispitivanje naših težnji.

Naš prvi susret započeo je na Malkoču kraj Fojnice jedne večeri u junu. U mraku šume započeli smo naše putovanje. Sa plinskim fenjerom kao jedinim izvorom svjetlosti počeli smo istraživati, tražiti načine na koje bismo fiktivnu priču „Gospodara muha” spojili sa sopstvenim nagonima. Šta znači biti tu gdje jesmo? Kako se osjećamo upravo sada u ovom trenutku? Šta znači postaviti se u situacije iz romana i pozicije likova? Izvođači u predstavi više su pripovjedači koji pokušavaju stati u cipele likova nego glumci koji igraju uloge. Izloženi, zarobljeni na otok, opkoljeni publikom od početka do kraja predstave, pozivaju publiku da, ne samo sasluša priču, nego bude dio istog preispitivanja. Možemo li oživjeti čudovište koje živi u mračnoj šumi?

  • Premijera predstave je 23.09.2022. (petak) u Bugojnu, pored Gradske biblioteke (KSC Bugojno) sa početkom u 18:30h. Zamjenska lokacija u slučaju kiše: pozorišna dvorana.
  • Prva repriza predstave je 24.09. (subota) ispred Filmskog centra Jagomir u 18:30h. Zamjenska lokacija u slučaju kiše bit će objavljena na društvenim mrežama.
  • Druga repriza predstave je 25.09. (nedjelja) u Banjskom parku u Fojnici u 18:30h. Zamjenska lokacija u slučaju kiše: sportska dvorana JU OŠ „Muhsin Rizvić“.

Udruženje Omladinska kulturno-umjetnička platforma Bugojno u partnerstvu sa neformalnom grupom mladih Magični teatar od juna do septembra 2022. godine implementira projekat MAGIČNI OKUP koji je trodijelni kreativni proces pripreme amaterske predstave po motivima romana „Gospodar muha” Williama Goldinga. Do sada su implementirana dva dijela (sedmica dana u Fojnici i sedmica dana u Bugojnu), a predstojeći treći dio će se implementirati u Bugojnu, Fojnici i Sarajevu od 16. do 26. septembra 2022. godine.

MAGIČNI OKUP je projekat podržan od strane Fondacije Schüler Helfen Leben, Kulturno sportskog centra Bugojno, Općine Bugojno, Općine Fojnica, Filmskog centra Sarajevo, Lječilišta Reumal, JU OŠ „Muhsin Rizvić“ kao i drugih lokalnih partnera. Projekat kroz teatarsku formu za glavni cilj ima uticati na otvorenost i toleranciju zajednica u kojima živimo, a njime želimo edukovati teorijski i pratkično 6 mladih ljudi teatarskim tehnikama inspirisanim poetikama političkog teatra Bertolta Brechta i teatra okrutnosti Antoninea Artauda i lutkarskim tehnikama animacije lutke na štapu, animacije predmeta i ginjol teatra. Također, veoma nam je važno povezati mlade ljude iz 5 različitih zajednica (Doboj, Fojnica, Sarajevo, Bugojno, Gračanica) i potaknuti ih na kritičko i kreativno promišljanje o društvu i društvenim problemima koji ih se tiču. U predstavi je umjesto postavke direktne dramatizacije romana, fokus stavljen na refleksiju i odnos učesnika/ca prema materijalu, čime se kroz kolektivno istraživanje grupe, dramaturški vođeno od strane dramaturga i redatelja Benjamina Konjicije, govori o odnosu mladih prema društvu iz kojeg proističu.