Mukača: Reumal je najveći brend i ovog grada i ove regije

Nakon pandemijskog zatvaranja, drastičnog smanjenja gostiju na rehabilitaciji te otpuštanja radnika, posljednju godinu fojnički Reumal iskoristio je za ponovno otvaranje vrata, ali i renoviranje objekta zvanog Banja kojeg od Reumala dijeli samo park. Ovaj jedini objekt u Bosni i Hercegovini namijenjen za banjsko liječenje i rehabilitaciju stopostotnih invalida, za pacijente će otvoriti svoja vrata naredne sedmice.

Izvršni direktor Reumala Alija Mukača kaže da su više od pola stoljeća čekali da objekat Banje zasija punim sjajem i ponovo primi svoje goste.

Nadam se da će otvorenjem ovog objekta biti zadovoljni i radnici koji će početi tu raditi, a i novi gosti koji će tu da se liječe.

Ističe da su prilikom zatvaranja objekta shvatili njegovu vrijednost.

Imali smo veliki broj poziva i jako veliki pritisak, između ostalog i medija, jer smo na neki način ubili zadnju nadu ljudima koji su dolazili godinama i pokušavali da pomognu sebi, odnosno mi smo pokušavali da pomognemo njima uz rehabilitaciju, a oni su shvatili da im je boravak tu bio jedina nada da im koliko toliko život bude lakši. Završetkom ovog objekta ćemo dobiti ponovo prostor koji su u njegovoj namjeni korišteni onako kako je trebalo da bude. Na prvom spratu imamo sprat za totalno nepokretne osobe, kvadriplegiju i paraplegiju, koji je prilagođen isključivo za takve osobe. Mi na drugom spratu imamo pripremljen prostor za dječiju rehabilitaciju gdje djeca imaju mogućnost da rade rehabilitaciju na jednom vrhunskom nivou samo u ovom prostoru, sa jednim prostorom za igru itd. I imamo treći sprat gdje imamo još nekih 40 ležajeva gdje je do sada bila kardio rehabilitacija i ona će nastaviti biti takva, ali ćemo tu i druge goste da smještamo. Tako da sad sigurno Reumal ima sa 400 kreveta, skoro 550 ležajeva u jednom vrlo atraktivnom, opremljenom, modernom prostoru gdje će sigurno ovo donijeti rehabilitaciju Reumalu i sam boravak u Reumalu će biti puno ljepši za sve one goste koji budu tu.

Mukača navodi da je to objekat koji je neophodan za određenu vrstu pacijenata koji nemaju gdje da se liječe.

I to je sigurno najveća vrijednost ovog objekta. Međuim druga, nimalo manje važna činjenica, a vezana za otvaranje ovog objekta jeste povratak ljudi na posao.

U narednoj godini ćemo imati da adaptiramo prostor hidro terapije i elektro terapije i time ćemo zaokružiti adaptaciju Banje. Reumal je najveći brend i ovog grada i ove regije. Ukoliko ne bude Reumala, nema mjesta ni za nas u Fojnici,

zaključio je Mukača.