Federalna ministrica okoliša i turizma dr. Edita Đapo u utorak je posjetila Fojnicu na poziv menadžmenta Lječilišta “Reumal”.

Tom prilikom upriličen je sastanak sa načelnikom Sabahudinom Klisurom i saradnicima, a tema sastanka bila je razvoj turizma na području općine Fojnica.

Načelnik je upoznao ministricu sa problemima sa kojima se suočava Fojnica, ali i sa razvojnim projektima ove općine. Također je naglasio važnost Lječilišta „​Reumal“ Fojnica, napora koje je Općina Fojnica zajedno sa Upravom i zaposlenicima napravila, za očuvanje poslovanja ” Reumala”, zatim aktivnostima za kompletan razvoj općine te se zahvalio Vladi FBiH na dodijeljenoj pomoći ovoj ustanovi tokom pandemije korona virusa.

Tokom razgovora sa načelnikom Klisurom, ministrica Đapo je više puta ponovila da je Fojnica izuzetno bitan grad na turističkoj mapi Bosne i Hercegovine.

Nakon sastanka sa načelnikom, ministrica Đapo je posjetu Fojnici nastavila u “Reumalu” gdje se u dvosatnom obilasku i razgovoru oduševila viđenim.

Direktorica Ismira Kubat i izvršni direktor Reumala Alija Mukača upoznali su Ministricu sa problemima u ovoj Ustanovi, naslijeđenim dugovanjima koji u uslovima pandemije dodatno otežavaju poslovanje, zatim planom finansijskog restruktuiranja, planom reorganizacije poslovanja te ostalim poduzetim aktivnostima kojima je cilj poboljšanje kvaliteta usluga i poslovanja Lječilišta.

Također,iskoristili su priliku da se još jednom zahvale Vladi FBiH, premijeru Novaliću , te ministrici Đapo i njenom resoru na finansijskoj pomoći u prevazilaženju štete uzrokovane Covidom-19.

Posebno je naglašeno da su poduzete aktivnosti rađene u cilju očuvanja rada Ustanove, a najbolji pokzatelj za to jeste povratak gostiju u “Reumal” , te da bez nažalost bolnih ali neophodnih rezova to ne bi bilo moguće uraditi, i spremno dočekati nastavak poslovanja, što Reumal zasigurno jeste uradio.

Ministrica Đapo je pohvalila velike napore Uprave i svih zaposlenika na očuvanju poslovanja Reumala posebno u ovo “pandemijsko vrijeme” kada je 90 posto hotelskih kapaciteta u nasoj zemlji bilo zatvoreno te je kazala da je raduje vraćanje gostiju u “Reumal” kao da će i u narednom periodu njeno ministarstvo pokušati naći adekvatne modalitete pomoći “Reumalu, ali da je najbitnije, u čemu su se svi sagovornici složili, jeste da epidemiološka situacija bude zadovoljavajuća te da ne bude potrebe za restriktivnijim mjerama u radu hotela kao što je bio slučaj u martu 2020. na početku pandemije.

Ministrica je svoju posjetu Fojnici završila obilaskom Franjevačkog samostana.

Foto: Fojnica.net / Samostan u Fojnici